Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Clafoutis

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2741

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 3 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Składniki

  • czereśnie 70 dag
  • masło 1/4 formy
  • wódka wiśniowa czysta 4 łyżeczki
  • cukier brązowy 4 łyżeczki
  • jajka 3 szt
  • cukier waniliowy 1 torebka
  • mąka 5 dag
  • mleko 150 ml
  • śmietanka kremowa 200 ml
  • cukier puder 2 łyżki

Jak zrobić Clafoutis?

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 st.C. Wydrylować czereśnie i rozsypać je na dnie posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Skropić czereśnie 1 łyżeczką kirszu( wódki) i posypać 1 łyżeczką brązowego cukru. Ubić mikserem jajka. Gdy będą puszyste, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, mąkę, mleko i śmietanę. Utrzeć na jednolitą masę, zalać nią czereśnie. Piec 30 minut. Powierzchnia clafoutis powinna być jasnozłota. Ciasto podaje się ciepłe posypane cukrem pudrem.
Komentarze

Do przepisu na: Clafoutis

lewewelina23#

lewewelina23

2010-06-28 09:37:35

Zaciekawiła mnie nazwa muszę wyprubować Ciekawy przepis naprawdę Pozdrawiam autorkę przepisu

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne