Przepis na Ciasto z jabłkami i budyniem

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3065
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

Jak zrobić Ciasto z jabłkami i budyniem?

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Dodać ubite jajko, 5 łyżek cukru i startą margarynę (8 łyżek). Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Rodzynki umyć, odsączyć, polać rumem. Jabłka obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować i wylepić wysmarowaną tłuszczem tortownicę, wysoko podwinąć brzegi. Na cieście poukładać jabłka, ich środki wypełnić rodzynkami. Budyń wymieszać z połowa szklanki śmietanki. Pozostała śmietankę zagotować z resztą cukru, cukrem waniliowym i łyżką margaryny. Wlać budyń, ponownie zagotować i od razu zalać jabłka. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni.

Podobne przepisy

Napoleonka.

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-10-08

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Ciasta

Rolada

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-30

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta

BABA KAWOWA

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-04-02

Dodany przez: rfima

Kategoria: Ciasta

Rurki

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-11-25

Dodany przez: skorpion290

Kategoria: Ciasta

Torcik walentynkowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-08-02

Dodany przez: eva45

Kategoria: Ciasta

Pizza Danusi

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-06

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Ciasta