Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Dodać ubite jajko, 5 łyżek cukru i startą margarynę (8 łyżek). Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Rodzynki umyć, odsączyć, polać rumem. Jabłka obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować i wylepić wysmarowaną tłuszczem tortownicę, wysoko podwinąć brzegi. Na cieście poukładać jabłka, ich środki wypełnić rodzynkami. Budyń wymieszać z połowa szklanki śmietanki. Pozostała śmietankę zagotować z resztą cukru, cukrem waniliowym i łyżką margaryny. Wlać budyń, ponownie zagotować i od razu zalać jabłka. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta