Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ciasto kakaowe z budyniem

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2199

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Ciasto kakaowe z budyniem

Składniki

biszkopt

masa budyniowa

  • budynie śmietankowe 2 op
  • mleko 3 szklanki
  • masło 300 gram
  • cukier drobny 4 łyżki

masa śmietanowa

Jak zrobić Ciasto kakaowe z budyniem?

Jajka ubić z cukrem do gęstości, dodać resztę suchych składników przesianych przez sito i na koniec wlać olej. Dokładnie wymieszać i przełożyć ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni przez około 25-30 minut. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Biszkopt wyjąć z blachy, aby wystygło i przekroić na 2 warstwy. 2 szkl. Mleka zagotować z cukrem i masłem, a w pozostałym rozrobić budynie, wlać do gotującego się mleka i ugotować. Gorący budyń wlać na spód biszkoptu, przykryć drugą warstwą dobrze przyciskając. Śmietanę ubić, dodać ostudzoną żelatynę, cukier do smaku i rozsmarować na wierzchu ciasta (każdy dekoruje według własnego upodobania, u mnie do dekoracji boków:
1 bita śmietana
3/4 szkl. Zimnego mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej cappuccino czekoladowe
1 płaska łyżeczka żelatyny kawę wymieszać z żelatyną i rozpuścić w 1/3 szkl. Gorącej wody
bitą śmietanę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z ostudzoną kawą. Polewa czekoladowa:
1 czekolada mleczna (rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z masłem)
1 łyżka masła). Ciasto wstawić do lodówki na godzinkę, potem udekorować boki ubitą śmietaną wymieszaną z mieszanką kawowo-żelatynową. Wierzch udekorować polewą. Ja zrobiłam tym razem bez polewy. Mój syn chciał aby ciasto było posypane kolorowymi cukierkami i jest tego efekt :-) rozpuściły się.
Komentarze

Do przepisu na: Ciasto kakaowe z budyniem

malina#

malina

2012-08-26 20:36:45

potrzeba 5 dużych jajek

affa#

affa

2012-07-23 13:14:05

wg mnie to jajek powinno być 5 sztuk, ja robię podobne ciasto, ale z większą ilością oleju i wtedy daje 4 jajka

!Jolcia#

!Jolcia

2012-07-22 16:10:45

Jajka ubic.... A ile ich ma byc??? Bo nie podano w przepisie.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne