Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ciasto jabłkowe z bita śmietaną

Dodany przez

Ile porcji: 15

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1660

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Ciasto jabłkowe z bita śmietaną

Składniki

biszkopt

masa jabłkowa

  • jabłka prażone 2 duże słoiki
  • galaretka czerwona 2 szt

masa śmietanowa

  • śmietana 36 % 500 ml
  • masa śmietanowa Dr Oetkera 1 op
  • żelatyna 2 łyżki
  • woda 1/4 szkl

Jak zrobić Ciasto jabłkowe z bita śmietaną?

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę, pieczemy 30 minut w temp. 180*c. Blaszkę można wyłożyć papierem do pieczenia. Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy wzdłuż na pół.

Masa jabłkowa:
jabłka przekładamy do garnka lub rondelka, podgrzewamy. Następnie wsypujemy suche galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia. Masa śmietanowa: schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę oraz masę śmietanową w proszku, chwilę miksujemy.

Przełożenie ciasta:
na dolny blat biszkoptu wykładamy tężejącą masę jabłkową, przykrywamy drugim płatem biszkoptu. Następnie na wierzch wykładamy masę śmietanową, posypujemy wiórkami kokosowymi lub dekorujemy wg uznania. Schładzamy w lodówce.
Komentarze

Do przepisu na: Ciasto jabłkowe z bita śmietaną

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne