Przepis na Ciasto francuskie z jabłkami

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
80 min.
Czas przygotowania:
50 m
Czas pieczenia:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1515
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

  • ciasto francuskie 1 płat
  • jabłko 1 sztuka
  • cytryna 1/2 sztuki
  • jajo 1 sztuka
  • cukier puder 1 łyżka
  • cynamon 1 szczypta

Jak zrobić Ciasto francuskie z jabłkami?

Jabłko obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i drobno pokroić bądź zetrzeć na tarce. Owoce pokropić sokiem wyciśniętym z cytryny, następnie obsypać cukrem pudrem wymieszanym z szczyptą cynamonu i odstawić na kilka minut.

Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na kwadraty. Nadzienie jabłkowe wymieszać dokładnie i nakładać na ciasto, po 1-2 łyżeczki na kwadrat. Kwadraty zlepić na wzór trójkątów czyli złączyć przeciwległe rogi.

Ciastka posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem i ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w 200 stopniach przez pół godziny.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać bitą śmietaną.

Podobne przepisy

Bułki drożdżowe Kryśki

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-03-02

Dodany przez: mati

Kategoria: Ciasta

Ciasto czekoladowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-15

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Ciasta

Biszkopt tradycyjny

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-02

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ciasta

Waflowy przekładaniec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-03-17

Dodany przez: dodzia

Kategoria: Ciasta

Muffinki imbirowe

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-31

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta

Jabłecznik z pianą

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-23

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta