Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ciasto drożdżowe z nektarynką

Dodany przez

Ile porcji: 16

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 50 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 959

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Ciasto drożdżowe z nektarynką

Składniki

składniki na ciasto

  • margaryna 5 dkg
  • mleko 1 i 1/2 szklanki
  • cukier drobny 3/4 szklanki
  • drożdże 5 dkg
  • mąka pszenna tortowa 4 szklanki
  • jajka 4 szt
  • mąka pszenna tortowa 1 łyżka

składniki na kruszonkę

dodatkowo

  • nektarynki 3 spore owoce

Jak zrobić Ciasto drożdżowe z nektarynką?

Mleko, cukier i margarynę podgrzać i mieszać, aż cukier i tłuszcz się rozpuści. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, wymieszać z łyżką maki i odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Jajka spienić mikserem, dodać rozczyn i stopniowo dodawać mąkę.

Ciasto wyrobić i odstawić na ok. Pół godziny do wyrośnięcia. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki, potem ułożyć pokrojone na ósemki (bez pestek) nektarynki i przykryć resztą ciasta. Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski, palcami wyrobić kruszonkę i posypać kruszonką ciasto.

Jak ciasto ponownie wyrośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez ok. 50 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Ciasto drożdżowe z nektarynką

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne