Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Chłodnik śliwkowy

Dodany przez

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 25 min.
Czas gotowania: 25 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 951

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • śliwki dojrzałe wydrylowane pokrojone 3 szklanki
  • czerwone wytrawne wino 1 szklanka
  • miód 5 łyżek
  • goździki 3 szt
  • cynamon 0,5 łyżeczki

Jak zrobić Chłodnik śliwkowy?

W suchym rondelku karmelizujemy miód do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy śliwki, wino i goździki. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 25 min. Następnie goździki wyrzucamy a całość miksujemy. Doprawiamy do smaku cynamonem i ewentualnie miodem - chłodnik powinien być słodko-kwaśny. Podajemy mocno schłodzony. Pysznie smakuje z lodami waniliowymi.
Komentarze

Do przepisu na: Chłodnik śliwkowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne