Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Chlebki wielkanocne

Dodany przez

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1094

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Chlebki wielkanocne

Składniki

  • mąka chlebowa 1 szklanka
  • drożdże 2 łyżki
  • sól 1/2 malutkiej łyżeczki
  • woda 1/2 szklanki
  • olej 2 łyżeczki

Jak zrobić Chlebki wielkanocne?

Drożdże rozkruszone umieszczamy 1/2 szklanki letniej wody. Mąkę umieszczamy w misce, wsypujemy sól, wlewamy oliwę i gdy drożdże zaczną "pracować" wlewamy je do mąki. Ciasto rozrabiamy i odstawiamy na 20 min. w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego 2 chlebki i pieczemy około 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Komentarze

Do przepisu na: Chlebki wielkanocne

ben-ka#

ben-ka

2011-05-23 15:04:02

Szkoda,że dopiero trafiłam na Twój przepis:( w takich chlebkach można podawać żurek wielkanocny - to byłaby atrakcja.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne