Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Chlebek w czosnku, cebulce i szynce

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1184

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Smaczny dodatek do zagryski :)

Zdjęcia

Składniki

  • chleb wczorajszy 1 bochenek
  • wędzona polędwica lub szynka ( zimno wędzona ) 150-200 g
  • cebula 1-2 sztuka
  • czosnek 4-6 ząbków
  • masło 1 kostka

Jak zrobić Chlebek w czosnku, cebulce i szynce?

1. Jeden dzień wcześniej kupiony chleb ponacinamy w jednakowych odstępach, wzdłuż i w poprzek, tak aby powstały małe, jednakowe( ok.1,5 na 1,5 cm )prostokąty, ale nie przecinając jednocześnie dolnej skórki chleba.Następnie wkładamy chleb do optymalnie dopasowanej swym kształtem żaroodpornej formy.
2. Cebulę kroimy w kostkę lub cienkie piórka.
3. Wędzoną polędwicę lub szynkę kroimy w kostkę lub cienkie plasterki.
4. Czosnek kroimy w drobną kostkę lub cienkie płatki.
5. W przygotowane nacięcia w chlebie wkładamy pokrojoną cebulę, wędzonkę i czosnek.
6. Smarujemy chleb miękkim masłem.
7. Wkładamy chleb do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni.
Chlebek zapiekamy tak długo ( ok.45 minut) , aż nie uzyska odpowiedniej złocistej lub ciemno-złocistej barwy.

Komentarze

Do przepisu na: Chlebek w czosnku, cebulce i szynce

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne