Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Chleb żytni na zakwasie żurowym

Dodany przez

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas pieczenia: 60 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1704

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

zakwas

  • mąka żytnia 1 szklanka
  • żur

ciasto

  • mąka zytnia razowa 4 szklanki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • letnia woda 3 szklanki
  • pestki słonecznika 3 łyżeczki
  • sól szczypta

Akcesoria

  • miska,łyżka,blacha,piekarnik

Jak zrobić Chleb żytni na zakwasie żurowym?

Do mąki dodać tyle żuru, aby po wymieszaniu otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce na dobę, aż wyrośnie. Gotowy zaczyn rozrobić ciepłą wodą, połączyć z pozostałymi składnikami. Z gotowego ciasta uformować okrągły bochenek, posypując mąką. Następnie zwilżoną dłonią wygładzić powierzchnię, posmarować jajkiem roztrzepanym jajkiem roztrzepanym z wodą i posypać słonecznikiem. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 30 minut, piec godzinę w temperaturze 200 stopni.
Komentarze

Do przepisu na: Chleb żytni na zakwasie żurowym

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne