Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Chleb z ziarnami

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 11407

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Pyszny, prawdziwy, wilgotny, fantastyczny w smaku chleb.

Zdjęcia

Pyszny, prawdziwy, wilgotny, fantastyczny w smaku chleb.
Pyszny, prawdziwy, wilgotny, fantastyczny w smaku chleb.
Pyszny, prawdziwy, wilgotny, fantastyczny w smaku chleb.
Pyszny, prawdziwy, wilgotny, fantastyczny w smaku chleb.
Pyszny, prawdziwy, wilgotny, fantastyczny w smaku chleb.
Pyszny, prawdziwy, wilgotny, fantastyczny w smaku chleb.

Składniki

  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • mąka razowa 1 szklanka
  • otręby 1 szklanka
  • siemię lniane 5 łyżek
  • płatki owsiane 10 łyżek
  • pestki słonecznika 5 łyżek
  • drożdże 5 dag
  • sól 1,3 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • woda 0,5-0,75 litra

do formy

Jak zrobić Chleb z ziarnami?

Z drożdży, cukru i odrobiny wody i maki robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy mąkę razową, ziarna, otręby, płatki, sól i mieszamy.

Do mieszaniny wlewamy zaczyn i ciepła wodę (połowę). Wyrabiamy i jak za mało wody to po trochu dolewamy.

Formę keksowa smarujemy olejem i przekładamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

Po wyrośnięciu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Bez termoobiegu!!!
Pieczemy około 60 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Chleb z ziarnami

monika4#

monika4

2009-08-09 23:04:22

Pestki dyni można dodać, rodzynki.

!Kania#

!Kania

2009-04-03 08:00:59

Polecam dodac sezamu i syropu klonowego, tez jest bardzo smaczne..

santalucia#

santalucia

2009-03-01 10:47:50

Mysle, ze mozna i jest bardzo zdrowy nawet dla cukrzykow, polecam

borys82#

borys82

2009-01-21 11:32:15

Czy ten chleb mozna piec tez w urzadzeniu do pieczenia chleba?

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne