Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Chleb cebulowy z serem

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 20min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 80 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1810

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

ciekawy, delikatny w smaku, inny niż pszenne chleby które do tej pory jadłam. Dodatek ostrego sera nadaje mu bardzo ciekawy intensywny smak

Zdjęcia

ciekawy, delikatny w smaku, inny niż pszenne chleby które do tej pory jadłam. Dodatek ostrego sera nadaje mu bardzo ciekawy intensywny smak

Składniki

Jak zrobić Chleb cebulowy z serem?

Drożdże, otręby, miód, wodę wymieszać z 250 g mąki i przykryć czystą ściereczką i odstawić na kilka minut aż zakwas lekko "zaburzy się". Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Odstawić do ostygnięcia.

Twardy ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, miękki pokroić w kostkę lub rozdrobnić na małe kawałki. Cebulę, ser, sól oraz pozostałą część mąki dodać do przygotowanego zakwasu i wyrobić ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstaje od brze­gów misy. W przypadku gdyby ciasto się nadal nam kleiło do rąk wystarczy podsypać mąką.

Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Ciasto ponownie wyrobić, na posy­panej mąką stolnicy uformować bochenek i ułożyć go na wysmarowanej tłuszczem blasze, w garnku lub innej duzej formie. Ja użyłam garnka rzymskiego. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30min.

Piekarnik rozgrzać do 250st. Chleb włożyć do piekarnika, a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 220st. Piec 70-80min. Wyjąć, przełożyć na kratkę i ostudzić.
Komentarze

Do przepisu na: Chleb cebulowy z serem

!magnolieta#

!magnolieta

2012-01-08 14:52:37

W spisieskładników jest tylko jeden ser a w opisie wykonania są dwa twardy i miękki a także są otręby. Nie wiadomo tylko w jakich ilościach trzeba dodać. Fuszerka.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne