Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Cantucci

Dodany przez

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 50 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1886

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Cantucci to pyszne, kruche ciasteczka pochodzące z Toskanii.

Ich ważnym składnikiem są migdały, oraz pomarańczowy bądź cytrynowy aromat.

Od typowych ciastek różnią się tym, iż są podwójnie pieczone.

Najlepiej smakują gdy zanurza się je w kawie, herbacie lub winie.

Zdjęcia

<b>Cantucci</b> to pyszne, kruche ciasteczka pochodzące <b>z Toskanii</b>. <br/><br/>Ich ważnym składnikiem są <b>migdały</b>, oraz pomarańczowy bądź cytrynowy aromat. <br/><br/>Od typowych ciastek różnią się tym, iż są <b>podwójnie pieczone</b>. <br/><br/>Najlepiej smakują gdy zanurza się je w <b>kawie</b>, herbacie lub winie.

Składniki

dodatkowo

  • mąka do podsypania

Jak zrobić Cantucci?

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładam papierem.

Pomarańcze dokładnie myję, sparzam wrzątkiem, osuszam i ścieram skórkę. Z pomarańczy wyciskam sok.

W misce miksuję jajka, cukier i skórkę pomarańczową. Następnie dodaję mąkę, proszek dopieczenia, sok pomarańczowy i migdały. Zagniatam na zwarte ciasto.

Dziele ciasto na dwie części, roluje na około 30 cm wałki, układam na papierze do pieczenia i spłaszczam dłonią.

Piekę około 30 minut, aż zaczną brązowieć. Wyjmuję na 10 minut z piekarnika, zmniejszam temperaturę do 160, a przestudzone ciasto tnę na kawałki o szerokości 1 cm. Rozkładam na papierze, na pokrojonej stronie i piekę około 10 minut. Przekładam na druga stronę i piekę 5-10 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Cantucci

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne