Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Całuski cytrynowe

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1455

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

ciasto

  • miękkie masło 23 dag
  • cukier puder 4 łyżki
  • mąka kukurydziana 1 szklanka
  • mąka pszenna 1 szklanka

krem

  • miękkie masło 5 dag
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • starta skórka cytrynowa 2 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka

Jak zrobić Całuski cytrynowe?

Ciasto:
Masło i cukier puder utrzeć na lekką, puszystą masę. Przesianą mąkę kukurydzianą i pszenną połączyć z masą maślaną. Ciasto nałożyć łyżką do szprycy cukierniczej i wyciskać równej wielkości małe rozetki na posmarowaną tłuszczem blachę, pozostawiając odpowiednie odległości między nimi. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić na blasze do ostygnięcia.

Krem:
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Dodać skórkę i sok z cytryny. Połączyć ciastka parami przekładając kremem.
Komentarze

Do przepisu na: Całuski cytrynowe

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne