Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Brioche - (brjoszki)

Dodany przez

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 12godz. 0min.
Czas przygotowania: 12 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2224

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Brioche jest to danie francuskie - są to pyszne bułeczki drożdżowe.

Zdjęcia

Brioche jest to danie francuskie - są to pyszne bułeczki drożdżowe.
Brioche jest to danie francuskie - są to pyszne bułeczki drożdżowe.
Brioche jest to danie francuskie - są to pyszne bułeczki drożdżowe.
Brioche jest to danie francuskie - są to pyszne bułeczki drożdżowe.

Składniki

  • mąka pszenna tortowa 2 szklanki
  • mąka krupczatka 1 czubata łyżka
  • masło (miękkie - temp. pokojowa) 170-200 g
  • drożdże 1/2 kostki
  • mleko (ciepłe) 1/2 szklanki
  • cukier puder 5-10 łyżek czubatych
  • budyń waniliowy (z cukrem) 1 opakowanie
  • jaja surowe 2 szt
  • sól 1-2 szczypta

do posmarowania brioche

  • jajka roztrzepane 1 szt

Akcesoria

  • blacha do mufinek

Jak zrobić Brioche - (brjoszki)?

Z 2-3 łyżek mąki, kilku cukru i ciepłego mleka robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałe suche składniki: przesianą mąkę, mąkę krupczatkę, budyń, pozostały cukier i sól mieszamy w naczyniu. Gdy zaczyn jest gotowy dolewamy do suchych składników, dodajemy jaja, masło i miksujemy lub wyrabiamy ręcznie.

Wyrobione ciasto przekładamy do szklanej lub plastykowej miski wysmarowanej masłem lub oliwą. Odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto przekłuwamy palcem (powinno lekko opaść), przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 1h do lodówki.

Po godzinie wyjmujemy i znowu nakłuwamy palcem aż opadnie, ponownie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc (co najmniej 10h). Na drugi dzień wyjmujemy ciasto i wykładamy na stolnicę wysypaną niewielką ilością mąki.

Zagniatamy ale w taki sposób aby do środka dostało się powietrze - ja rozsuwam na płasko, składam, rozsuwam i tak kilka razy. Następnie delikatnie formujemy wałek, który dzielimy na 36 równych części. Z każdego kawałka formujemy jednakowe kulki. Lekko obtaczamy w mące (w bardzo niewielkiej ilości).

Wkładamy po 3 kulki do każdego gniazda formy na mafinki. Odstawiamy na pół godziny. Po wyrośnięciu delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 220stc.

Po dziesięciu minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy aż bułeczki zarumienią się na ciemno-złoty kolor (około 10min). Wyjmujemy i wykładamy do ostygnięcia. Brioches doskonale smakują z niewielką ilością masła i dżemem. Smacznego
Komentarze

Do przepisu na: Brioche - (brjoszki)

bernika#

bernika

2011-04-10 14:56:09

fajne to bułeczki.

VoytekK#

VoytekK

2011-04-09 12:55:44

Sorki, ale popełniłem błąd - krupczatki powinna być czubata łyżka.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne