Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Boczuś pieczony

Dodany przez

Ile porcji: 30

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 30min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 90 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 970

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Boczuś pieczony

Składniki

  • boczek surowy 1,5 kg
  • czosnek 5 ząbków
  • sól
  • majeranek 1 łyżeczka
  • przyprawa do wieprzowiny 2 łyżeczki
  • czerwona papryka 1 łyzeczka płaska
  • pieprz czarny mielony 1 łyżeczka (płaska)
  • magii 2 łyżeczki

Jak zrobić Boczuś pieczony?

Boczek myjemy i osuszamy, nakłuwamy widelcem, przekładamy do naczynia żaroodporego. Czosnek siekamy i nacieramy nim mięso z obu stron i posypujemy przyprawami i magii odstawiamy na 12 godzin. Mięso zwijamy w roladę, jeśli jest bardzo gruba można przekroić na dwia mniejsze. Obwiązujemy mięso solidnie, żeby nam sie nie rozpadło przy pieczeniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piczemy, polewamy roztopionym tłuszczem i przewracamy kilka razy żeby nam się zarumieni z każdej strony. Temperaturę wówczas zmniejszamy do 160 stopni. Pieczemy około 1, 5 godziny. Nakłuwamy dużym patyczkiem i sprawdzamy czy już jest miękki.
Komentarze

Do przepisu na: Boczuś pieczony

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne