Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Bitki w śmietanowo-winnym sosie z grzybów leśnych

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas smażenia: 5 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3552

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

W moich szafkach ze skarbami nadal mam zapasy ususzonych zeszłorocznych grzybów. A ze niedługo będzie pora na nową dostawę więc trzeba było coś z porcją grzybów zrobić. A co może być pyszniejszego niż aromatyczny śmietanowy sos grzybowy i pływające w nim kruche mięso

Zdjęcia

W moich szafkach ze skarbami nadal mam zapasy ususzonych zeszłorocznych grzybów. A ze niedługo będzie pora na nową dostawę  więc trzeba było coś z porcją grzybów zrobić. A co może być pyszniejszego niż aromatyczny śmietanowy sos grzybowy i pływające w nim kruche mięso

Składniki

Jak zrobić Bitki w śmietanowo-winnym sosie z grzybów leśnych?

Kotlety rozbić, obsypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i smażyć kotlety z każdej strony po 2-3 minuty, do momentu, aż się delikatnie zarumienią. Cebule pokroić w drobną kostkę. Grzyby umyć, odcedzić, duże kawałki pokroić na mniejszą kostkę. W przypadku suszonych namoczyć przez 15 minut, podgotować przez 5, odcedzić ale wywar zostawić. Na drugiej patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 5 minut, na wolnym ogniu. Podlać winem, dusić razem do momentu odparowania wina, po czym podlać bulionem (można dodatkowo podlać częścią wywaru z gotowania grzybów), dodać ziele angielskie, liść laurowy, kilka gałązek tymianku. Dodać podsmażone kotlety i dusić razem ok 15 minut, aż mięso i grzyby będą miękkie. Na koniec dodać wg uznania śmietanę, posiekany koperek, wymieszać razem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Podałam ze szpinakowym tagiatelle.
Komentarze

Do przepisu na: Bitki w śmietanowo-winnym sosie z grzybów leśnych

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne