Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Babka z czekolada i amaretto

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2152

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

propozycja na wielkanocny stół w której połączyłam dwa nasze ulubione smaki ciast czekolada i amaretto.

Zdjęcia

propozycja na wielkanocny stół w której połączyłam dwa nasze ulubione smaki ciast czekolada i amaretto.<br/>

Składniki

  • mąka 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 i 1/4 łyzeczki
  • cukier 1 szklanka
  • masło 220 gram
  • jajko 4 szt
  • ekstrakt z wanilii 1/2 łyżeczki
  • mleko 1/2 szklanka
  • sól szczypta
  • czekolada gorzka deserowa 100 gram
  • amaretto 3 łyżki
  • polewa czekoladowa 1 szt
  • masło i bułka rta do formy

Jak zrobić Babka z czekolada i amaretto?

Mąkę i proszek przesiać, wymieszać ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać stopniowo jajka, dodać ekstrakt z wanilii oraz amaretto. Ucierając dalej na przemian dodawać mąkę i mleko. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Formę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec w 180st. Przez ok 75 minut lub do suchego patyczka. Babkę ostudzić, ostrożnie wyjąć z formy i ozdobić. U mnie została polana czekoladą z orzechami, obsypana białymi perełkami cukrowymi i posypana cukrem pudrem.
Komentarze

Do przepisu na: Babka z czekolada i amaretto

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne