Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Babka wielkanocna

Dodany przez

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2521

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Babka wielkanocna

Składniki

Akcesoria

  • forma do babki
  • mikser

Jak zrobić Babka wielkanocna?

Margarynę utrzeć z połową cukru. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z resztą cukru na puszystą pianę. Do utartej margaryny dodać utarte żółtka, i ubite na sztywną pianę białka.
Następnie sparzyć cytrynę i zetrzeć do ciasta wymieszać. Na końcu przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Formę na babkę natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto i piec 45 minut w temperaturze 180 c. Ostudzoną babkę polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze

Do przepisu na: Babka wielkanocna

ewas135#

ewas135

2012-08-31 13:05:14

Ładnie wygląda.Piekę całkiem podobną.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne