Pyszna babka piaskowa cytrynowa, którą bardzo łatwo się robi, i która bardzo szybko znika. Dodatek skórki i soku z cytryny sprawia, że ciasto jest niezwykle aromatyczne, a podczas pieczenia przepięknie pachnie w całym domu.
Ciasto jest długo świeże, można je dodatkowo udekorować lukrem, dodac do środka wiórki kokosowe, płatki migdałowe lub mak.
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodając po żółtku stale ucierać. Cytrynę dokładnie umyć i zetrzeć skórkę, oraz wycisnąć sok.
Dodać obie mąki przesiane i wymieszane z proszkiem, skórkę, sok z cytryny, esencję i wymieszać ciasto. Ubić sztywną pianę i połączyć z ciastem.
Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 40-50 minut.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta