Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Arabskie ziemniaki z miętą

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas smażenia: 10 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2128

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Ziemniaki z miętą to doskonałe połączenie klasyki z nowymi smakami.

Tradycyjne ziemniaki przygotowane na arabski sposób są bardzo aromatyczne, dzięki obecności kolendry i kminu, a jednocześnie przez dodanie mięty są orzeźwiające.

Danie sprawdza się jako dodatek do mięs, ryb, a także jako najprostsze połączenie z kefirem lub zsiadłym mlekiem.

Zdjęcia

<b>Ziemniaki z miętą</b> to doskonałe połączenie klasyki z nowymi smakami. <br/><br/>Tradycyjne ziemniaki przygotowane na <b>arabski sposób</b> są bardzo aromatyczne, dzięki obecności <b>kolendry</b> i <b>kminu</b>, a jednocześnie przez dodanie <b>mięty</b> są orzeźwiające. <br/><br/>Danie sprawdza się jako dodatek do mięs, ryb, a także jako najprostsze połączenie z kefirem lub zsiadłym mlekiem.

Składniki

  • ziemniaki 0,5 kg
  • kolendra 1/4 łyżeczki
  • kmin rzymski 1/4 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • mięta 1/2 pęczka
  • oliwa 2 łyżki

Jak zrobić Arabskie ziemniaki z miętą?

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki. Zagotować wodę, posolić i wrzucić pokrojone ziemniaki. Gotować około 15 minut, aż będą miękkie. Ziemniaki odcedzić, ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Nasiona kolendry i kminu rzymskiego zmiażdżyć w moździerzu, albo zmiksować w mikserze (w małym pojemniku do robienia past i dipów), lub zmiażdżyć płaską stroną noża.

Wrzucić na patelnie i prażyć minutę często mieszając. Następnie dodać oliwę i ziemniaki. Zmniejszyć ogień i mieszając od czasu do czasu przysmażyć na złoto. Przyprawić pieprzem, a na koniec wymieszać z posiekaną miętą i od razu podawać.
Komentarze

Do przepisu na: Arabskie ziemniaki z miętą

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne