Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ambasador z czekoladą i brzoskwiniami

Dodany przez

Ile porcji: 24

Data dodania:

Wyświetlenia: 11427

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 5 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Ambasador z czekoladą i brzoskwiniami

Składniki

masa kremowa

  • masło 500 g
  • cukier 1,5 szkl
  • żółtka 6-7 szt
  • czekolada w proszku 3-4 łyżki
  • mleko 3 szkl
  • budyń śmietankowy 2 opak
  • brzoskwinie 1 puszka
  • lub nektaryny
  • gorzka czekolada 1 tabliczka
  • orzechy laskowe 5 dag

Jak zrobić Ambasador z czekoladą i brzoskwiniami?

Jajka ubijamy z cukrem na parze. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i mieszamy widelcem z masą jajeczną. Ciasto wylewamy do dużej tortownicy lub blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 min w temperaturze 180-190°c. Masa kremowa
2, 5 szklanki mleka gotujemy z cukrem. Rozmącamy żółtka, rozprowadzamy z pozostałym zimnym mlekiem i mieszamy z budyniem. Wlewamy gotujące się mleko cienką strużką, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło ucieramy na puch i wciąż ucierając, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy czekoladę w proszku, rodzynki, pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę i mieszamy. Do drugiej części masy wykładamy pokrojone brzoskwinie lub nektaryny i posiekane orzechy. Nasączamy biszkopt sokiem z brzoskwiń. Równą warstwą smarujemy najpierw ciemny krem, a potem jasny. Pozostałą czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią ciasto. Wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
Komentarze

Do przepisu na: Ambasador z czekoladą i brzoskwiniami

!siwy#

!siwy

2010-05-12 11:48:51

Składniki na ciasto trochę lipne, bo ciasto nie wychodzi.

ellka#

ellka

2010-04-25 21:40:29

A gdzie taki konkurs się znajduje na jakiej stronie

Ter-esa#

Ter-esa

2010-04-24 16:47:55

Dziękuję !anka, już zareagowałam

!anka#

!anka

2010-04-22 22:36:53

Pani Teresko widzę, że komuś przypadły do gustu pani przepisy i używa ich w konkursach na doradcy smaku proszę zobaczyć, tam jest pani przepis na sernik z owocami na cieście kokosowym

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne