Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Szczypiorek

Boczek jest częścią wieprzowego mięsa, którą pozyskujemy poprzez cięcie wędzonej szynki, łopatki albo polędwicy. Należy do chętnie spożywanych składników kulinarnych. Bardzo często zjadamy boczek w postaci smażonej, komponując jego smak z przygotowaną na śniadanie jajecznicą. Boczek otwiera przed nami wiele kulinarnych możliwości, a liczne przepisy i receptury pomogą odpowiednio go przygotować. Każdy zatem bez większego problemu dostosuje ten kawałek mięsa do własnych gastronomicznych preferencji.

Popularny jest boczek wędzony, który możemy przygotować własnoręcznie. Jak to zrobić? Po pierwsze wybrany boczek należy dokładnie umyć i osuszyć. Warto sprawdzić czy mięso nie posiada kości, a w razie takiego wypadku, delikatnie ją usuwamy. Po skrupulatnym natarciu solą, boczek przez kilkanaście godzin powinien przeleżeć w chłodnej lodówce.

Po wylaniu nagromadzonego płynu, ponownie opłukujemy mięso, przygotowując równocześnie peklową zalewę. Wodę gotujemy pod przykryciem przez okres 10 minut. Można wzbogacić ją o ulubione przyprawy, dodając po wystygnięciu saletrę. Boczek układamy w odpowiednim naczyniu (nie metalowym) i zalewamy zimną wodą. Istotne jest, aby mięso zanurzyło się całe. Później, przykryte naczynie wędruje do lodówki, żeby peklować się w naszej zalewie przez dwa tygodnie. Pamiętajmy o przewracaniu boczku co dwa dni.

Po czternastu dniach ponownie opłukujemy mięso i wstawiamy je na kilka godzin do zimnej wody. Następnie zostawiamy w przewiewnym miejscu, aby spokojnie i bez pośpiechu wyschło. Tak spreparowany boczek należy wędzić w gorącym dymie przez około cztery godziny.

Przygotowane w ten sposób mięso znacznie urozmaici nasze menu, jednakże przez cały czas trzeba pamiętać o tym, że boczek jest dość tłusty. Z tego powodu osoby, które mają problemy z nadmierną ilością cholesterolu, powinny raczyć się nim z rozsądkiem i umiarkowaniem. Ci, którzy zamierzają rozpocząć odchudzającą dietę, również powinni podchodzić do boczku z należytą rezerwą.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Chłodnik z maślanki

Chłodnik z maślanki

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-09-05

Dodany przez proseccoprosecco

Lekka sałatka ziemniaczana

Lekka sałatka ziemniaczana

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-05-10

Dodany przez AgattaAgatta

Tabbouleh z quinoa

Tabbouleh z quinoa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-04-28

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka z soczewicy i sera gorgonzola

Sałatka z soczewicy i sera gorgonzola

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-04-27

Dodany przez AgattaAgatta

Fasolka szparagowa z sosem tzatzyki

Fasolka szparagowa z sosem tzatzyki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2013-04-01

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka z pęczaku i fety

Sałatka z pęczaku i fety

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2013-02-19

Dodany przez AgattaAgatta

Kanapka ze śledziem

Kanapka ze śledziem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5min.

Data dodania: 2013-02-14

Dodany przez AgattaAgatta

Pomidory nadziewane jajkami

Pomidory nadziewane jajkami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Sałatka ryżowa z grzybami leśnymi

Sałatka ryżowa z grzybami leśnymi

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez eniaenia

Sałatka pikantna z kiełbasą salami

Sałatka pikantna z kiełbasą salami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-10-28

Dodany przez eniaenia

Sałatka z wędzonką

Sałatka z wędzonką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-10-24

Dodany przez eniaenia

Kotleciki jajeczno-otrębowe

Kotleciki jajeczno-otrębowe

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-09-09

Dodany przez kassikkassik

Sałatka z truskawkami

Sałatka z truskawkami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-08-29

Dodany przez ewas135ewas135

Szybka zupa pieczarkowa

Szybka zupa pieczarkowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-08-27

Dodany przez malinka18malinka18

Sadzone jajko z dodatkami

Sadzone jajko z dodatkami

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-08-26

Dodany przez ewas135ewas135

Indyk w cieście francuskim

Indyk w cieście francuskim

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-07-06

Dodany przez kassikkassik

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne