Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Pieczarki

Grzyby są składnikiem, który nadal cieszy się rosnącą popularnością w gastronomicznym świecie. Wśród kurek, borowików i rydzów największym poważaniem cieszą się właśnie pieczarki. Słusznie?

Pieczarki dosyć często stają się niezastąpionym składnikiem wielu wymyślnych potraw. Niejednokrotnie same stanowią pyszne danie, które cieszyć może nasze podniebienie. Niestety posiadają dosyć istotną wadę wszystkich grzybów – są nietrwałe. Dlatego też tak popularne są różnego rodzaju sposoby i techniki utrwalania pieczarek. Dobre efekty przynosi marynowanie, suszenie, pasteryzowanie lub mrożenie.

W Polsce pieczarki występują w dwóch odmianach – uprawnej i tej, która przynosi sporo frajdy podczas grzybobrania, czyli w postaci dziko rosnącej. Łatwo rozpoznać ją po białym kapeluszu i trzonku. Pewne różnice zauważyć można między starymi, a młodymi osobnikami, które doskonale odnajdują się w naszej kuchni. Kapelusz tych nieco starszych zdążył się pokryć brązową barwą.

Pieczarki charakteryzują się przyjemnym korzennym aromatem, który potęguje kulinarne doznania. Jako, że cena tych grzybów należy do stosunkowo niskich, nie ma się czemu dziwić, że to właśnie pieczarki cieszą się największym zainteresowaniem.

Mimo wszystkich superlatyw, wspomnieć trzeba, że pieczarki nie posiadają niemal żadnych wartości odżywczych. Zdecydowaną większość składu tych grzybów stanowi woda. Co prawda można odnaleźć w nich białka, węglowodany, błonnik czy nawet fosfor i witaminy z grupy B, niemniej jednak są to ilości znikome, które nie wpłyną na funkcjonowanie naszego organizmu. Kusząco może działać niewielka kaloryczność grzybów.

Nadal oczywiście można cieszyć się ich walorami smakowymi. Smażone, marynowane lub duszone, doskonale komponować się będą w mięsami sosami, zupami i drobiem. Grzyby sprawdzają się też jako składnik fast foodów. Oprócz tego mogą stać się nadzieniem do pierogów, uszek i krokietów. Pieczarki wykorzystać można przy sporządzaniu mięsno-warzywnych sałatek. Niektórzy używają ich także w charakterze dekoracyjnym.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-10-31

Dodany przez proseccoprosecco

Calzone

Calzone

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-09-18

Dodany przez AgattaAgatta

Pieczarki nadziewane parmezanem

Pieczarki nadziewane parmezanem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-05-07

Dodany przez AgattaAgatta

Pizza serce

Pizza serce

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-02-13

Dodany przez AgattaAgatta

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Leczo z fasolką

Leczo z fasolką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Pizza

Pizza

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Gołąbki z kaszą kukurydziana i jęczmienną

Gołąbki z kaszą kukurydziana i jęczmienną

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 2godz. 5min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Kopytka w warzywach

Kopytka w warzywach

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez eniaenia

Zapiekane warzywa z serem

Zapiekane warzywa z serem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 1godz. 45min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym

Babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 3godz. 10min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Kurczak gyros na warzywach

Kurczak gyros na warzywach

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Kurczak w warzywah

Kurczak w warzywah

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 55min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Makaron zapiekany z warzywami

Makaron zapiekany z warzywami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 35min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Pieczarkowa z jajkiem

Pieczarkowa z jajkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-08-31

Dodany przez ewas135ewas135

Zapiekane naleśniki

Zapiekane naleśniki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-08-30

Dodany przez ewas135ewas135

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne