Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Papryka

Papryka jest jednym z najbardziej popularnych warzyw, jakie znalazły miejsce w naszej kuchni. Do odkrycia tej rośliny doszło dzięki podróżom Krzysztofa Kolumba. Na gastronomiczną ciekawostkę natknął się w Indiach, a dostrzegając w papryce spory potencjał, sprowadził ją do Europy.

Papryka dosyć szybko zdobywała uznanie w poszczególnych europejskich miastach. W pewnym momencie odkrycie Kolumba zdawało się przyćmiewać nawet jego relacje z zakończonych podróży. Mistrzowie kuchni chętnie zapoznawali się z możliwościami, jakie otwierały się przed nimi wraz z nowym, interesującym warzywem.

Największym uznaniem papryka cieszyła się na terenie Węgier, tam też po dziś dzień uznawana jest za obowiązkowy składnik licznych, narodowych potraw. Wspomnieć wystarczy leczo, które po jakimś czasie przywędrowało z Węgrzech i do naszego nadwiślańskiego kraju.

Papryka jest niezwykle uniwersalna i sprawdzi się w wielu dziedzinach gastronomii. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie dania opartego na duszonych warzywach, wśród których znajdzie się również papryka. Poza tym nasze podniebienie ucieszy także papryka uprażona w piekarniku, bądź uduszona. Według niektórych najlepszym sposobem na wykorzystanie papryki jest włożenie weń mięsno-ryżowego nadzienia. Dodatkowo całość będzie się doskonale komponować z grzybami.

Papryka to bez wątpienia smakowity element naszej diety, niemniej jednak posiada także kilka innych walorów. Wystarczy wymienić witaminowy duet w postaci B1 i B2. Do tego dodać należy wapń, fosfor, magnez i żelazo.

Warzywo zawiera w sobie wiele drogocennych składników, jednakże są one niezwykle delikatne i mogą szybko ulecieć przy procesie krojenia czy gotowania. Dlatego najlepszym kulinarnym wyjściem będzie delektowanie się papryką w stanie surowym.

Papryka z całą pewnością należy do najwartościowszych składników, jakie uświetniają naszą dietę. Do tego niejednokrotnie stają się wizualną dekoracją całego stołu i przygotowanych potraw. Zawsze warto po nią sięgać, szukając czegoś, co nada potrawom charakterystyczny, ostrzejszy rys.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Flaczki

Flaczki

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 3godz. 35min.

Data dodania: 2013-10-16

Dodany przez AgattaAgatta

Calzone

Calzone

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-09-18

Dodany przez AgattaAgatta

Paprykowy relish

Paprykowy relish

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2013-08-23

Dodany przez AgattaAgatta

Gazpacho - chłodnik pomidorowy

Gazpacho - chłodnik pomidorowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2013-08-02

Dodany przez AgattaAgatta

Samosy

Samosy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2013-07-31

Dodany przez AgattaAgatta

Burrito z kurczakiem

Burrito z kurczakiem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-07-24

Dodany przez AgattaAgatta

Karkówka pieczona z oliwkami

Karkówka pieczona z oliwkami

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-03-28

Dodany przez AgattaAgatta

Przekąski z buraczków

Przekąski z buraczków

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Krewetki z rukolą i serem żółtym

Krewetki z rukolą i serem żółtym

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-10-22

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Makaron przełożony sosem

Makaron przełożony sosem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 48min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Sałatka z roszponką i orzechami włoskimi

Sałatka z roszponką i orzechami włoskimi

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 23min.

Data dodania: 2012-09-28

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Truskawki z rukolą

Truskawki z rukolą

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-09-25

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Sałatka z jajkami z sosem czosnkowo-orzechowym

Sałatka z jajkami z sosem czosnkowo-orzechowym

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-09-25

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Roszponka z szynką schwardzwadzką

Roszponka z szynką schwardzwadzką

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-09-22

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Duszona papryka

Duszona papryka

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-08-30

Dodany przez ewas135ewas135

Galaretka z kurczaka z paprykową nutką

Galaretka z kurczaka z paprykową nutką

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-08-29

Dodany przez ewas135ewas135

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne