Orzechy

Orzechy przez całe wieki stanowiły na świecie ważny produkt spożywczy. Chronią przed chorobami serca i nowotworami a także pozwalają przez długie lata zachować młodość i jasny umysł, to ulubiony smakołyk intelektualistów. Orzechy obniżają poziom cukru we krwi, łagodzą stany depresyjne. Powinni na nie uważać tylko ci, którzy bardzo dbają o linię, gdyż zawierają dużo tłuszczu.

Istnieje wiele rodzajów orzechów: orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy ziemne, orzechy pistacjowe, orzechy kokosowe, migdały, nerkowce i macadamia. Orzechy włoskie mają spore wartości odżywcze, zawierają dużo kwasu lanolinowego. Orzechy te zmielone lub grubo pokrojone to idealny dodatek do ciast, pierników, keksów. Orzechy laskowe z kolei to owoc leszczyny. Zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów witaminy E, są także bogate w fosfor i magnez. Doskonale komponują się z nugatem i czekoladą. Orzechy ziemne czyli arachidowe, zawierają bardzo dużo kwasu foliowego. Zawierają także pełnowartościowe białko roślinne, toteż są wskazane dla wegetarian. Produkuje się z nich masło orzechowe i olej. Natomiast do pieczenia ziarna tych orzechów stosuje się w całości, zmielone lub pokrojone. Orzechy pistacjowe są znakomitym źródłem żelaza. Używa się ich do farszów, ciast, ciasteczek a także dekorowania tortów. Z kolei orzechy kokosowe są największe spośród orzechów i zawierają w swoim mleczku sporo wit. C. W kuchni wykorzystuje się wiórki kokosowe, które dodajemy do różnych wypieków i deserów. Migdały dzielą się na słodkie i gorzkie, są także składnikiem marcepanu. Nerkowce pochodzą z Brazylii. Zawierają dużo żelaza i cynku. Świetne do uprażenia. Natomiast macadamia są podawane jako deser, gdyż są miękkie i smaczne. Podaje się je także do koktajli. Orzechy w kuchni stwarzają nam naprawdę nieograniczone możliwości a wytrawna gospodyni potrafi doskonale łączyć je z wybranymi daniami i deserami.