Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Oliwa

Oliwa od zawsze symbolizowała szczęście i dobrobyt. W starożytnej Grecji kojarzona była z boską potęgą i niepowstrzymaną siłą. Stanowiła magiczny środek, który wzmacniał ciała atletów i herosów. dodajmy, że wieniec oliwny był kiedyś największym z możliwych wyróżnień. Oprócz składnik pełnił rolę niezwykłego leku, który jest wykorzystywany po dziś dzień.

Oliwę z oliwek znajdziemy bez większego problemu. Jako, że składnik staje się coraz bardziej popularny, sklepowe półki uginają się od najróżniejszych rodzajów i gatunków. Niemniej jednak, niezależnie od gatunku i pochodzenia, każda oliwa przysłuży się, wzmacniając nasz organizm oraz poprawiając jego ogólną kondycję.

Właściwości oliwy z oliwek chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Równocześnie przedłuża ona naszą młodość, spowalniając proces starzenia. Warto pamiętać, że składnik ten bywa niezastąpiony w leczeniu nieżytu żołądka. Oprócz tego doskonale sprawdzi się jako vademecum przeciw stwardnieniu tętnic. Badania wykazują, że oliwa z oliwek odnosi sporo sukcesów w walce z astmą.

W jaki sposób wytwarza się oliwę z oliwek? Jest to proces powolny i żmudny. Największą wartość mają te owoce, które zebrane zostały ręcznie, dlatego sporadycznie wykorzystuje się w tym celu maszyny. Wielką sztuką może okazać się wybór odpowiednich osobników. Zielone oliwki są niedojrzałe, te dojrzałe natomiast pokryte są głęboką czernią. Odpowiednie do zbioru będą te, których kolor będzie mieszanką powyższych.

Po zbiorach czas na krótki odpoczynek, jednakże oliwki nie lubią zbyt długiego leżakowania, dlatego kolejnym etapem będzie dokładnie przebranie i umycie. Kiedy i te czynności zostaną zakończone, owoce należy kruszyć, siekać, mielić i miażdżyć. Powstanie masa, którą potraktować trzeba specjalną prasą. Ma to na celu jak najdokładniejsze wyciśnięcie z oliwek całego, cennego soku. Później powstały płyn należy oczyścić. Pozbywamy się przy tym wszelkich resztek i zanieczyszczeń, a także oddzielamy oliwę od wody. Na końcu pozostaje przelać wszytko do przygotowanych butelek.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pizza bianca

Pizza bianca

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 31min.

Data dodania: 2014-12-04

Dodany przez proseccoprosecco

Spagetti marinara

Spagetti marinara

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2014-09-05

Dodany przez AgattaAgatta

Hummus z burakiem

Hummus z burakiem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2014-09-02

Dodany przez AgattaAgatta

Kurczak a'la fajitas

Kurczak a'la fajitas

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-11-11

Dodany przez VoytekKVoytekK

Jajka sadzone

Jajka sadzone

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 6min.

Data dodania: 2013-10-28

Dodany przez proseccoprosecco

Sałatka z buraczków

Sałatka z buraczków

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-10-14

Dodany przez AgattaAgatta

Calzone

Calzone

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-09-18

Dodany przez AgattaAgatta

Gratin z porami

Gratin z porami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-06-27

Dodany przez AgattaAgatta

Ciasto z fetą i oregano

Ciasto z fetą i oregano

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-05-08

Dodany przez AgattaAgatta

Pieczarki nadziewane parmezanem

Pieczarki nadziewane parmezanem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-05-07

Dodany przez AgattaAgatta

Kurczak Buffalo

Kurczak Buffalo

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-05-04

Dodany przez AgattaAgatta

Szpinakowe pesto

Szpinakowe pesto

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-04-29

Dodany przez AgattaAgatta

Tabbouleh z quinoa

Tabbouleh z quinoa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-04-28

Dodany przez AgattaAgatta

Pieczona fasolka szparagowa z greckim dressingiem

Pieczona fasolka szparagowa z greckim dressingiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-04-18

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2013-04-16

Dodany przez AgattaAgatta

Mule w białym winie

Mule w białym winie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-04-13

Dodany przez AgattaAgatta

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne