Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Olej

Olej. Bez niego większość potraw jakie znamy, straciłaby rację bytu. Używamy go niemal na każdym kroku, ilekroć mamy ochotę coś usmażyć, bądź upiec. Sięgamy po niego również wtedy, gdy komponujemy warzywne sałatki. Aby pozyskać olej potrzeba specjalnie przeznaczonych do tego celu, roślin, do nich natomiast zalicza się słonecznik, rzepak, kukurydza, a także oliwka i orzeszki ziemne.

W składzie oleju odnajdziemy kwasy tłuszczowe i tłuszcze nienasycone, które są jak najbardziej pożądane przez nasz organizm. Warto wspomnieć, że sam proces rafinowania pozbawia oleje wielu indywidualnych cech, takich jak aromat i smak. Dlatego najlepsze jakościowo są te oleje, które przeszły tłoczenie na zimno - posiadają wtedy zarówno walory zapachowe, jak i smakowe.

Znamy kilka różnych rodzajów oleju, te zaś możemy dobrać adekwatnie do wykonywanych kuchennych prac. Najlepszy do przyprawiania może się okazać olej smakowy, który sporządzany jest z orzechów włoskich i laskowych. Do smażenia idealnie nada się olej kukurydziany i sojowy. Jeżeli zależy nam na oleju uniwersalnym, powinniśmy sięgnąć po rzepakowy lub słonecznikowy.

Wspomniany wyżej olej rzepakowy posiada wiele zastosowań które wykorzystać można przy gotowaniu i smażeniu. Często skrapia się nim sosy i przygotowane potrawy. Warto wspomnieć, że o wiele lepszy jest wyciskany na zimno i nie poddany procesowi rafinacji.

Na szczególną uwagę zasługuje oliwa z oliwek, która charakteryzuje się zielonkawym lub żółtym zabarwieniem. Posiada dość specyficzny smak i charakterystyczny aromat. Według przeprowadzanych badań, to właśnie oliwa z oliwek jawi się jako olej o największej wartości odżywczej. Wzbogaci nasze potrawy o dodatkowe ilości witaminy A, C oraz E, do tego zawiera pokaźne zasoby witamin z grupy B. Może też poszczycić się całkiem sporą ilością potasu, fosforu i żelaza. Idealnie komponuje się z surówkami, sałatkami, makaronem, ryżem, a także owocami morza.

Warto wspomnieć o oleju z pestek winogron, który z kolei charakteryzuje się obecnością kwasu linolowego. Dzięki temu posiada właściwości obniżające poziom „złego cholesterolu”, a równocześnie podwyższa poziom HDL – „cholesterolu dobrego”.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2014-10-02

Dodany przez helashelas

Piernik z miodem i powidłami

Piernik z miodem i powidłami

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2013-12-17

Dodany przez proseccoprosecco

Krewetki w cieście

Krewetki w cieście

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 22min.

Data dodania: 2013-11-25

Dodany przez VoytekKVoytekK

Pączki nadziewane czekoladą

Pączki nadziewane czekoladą

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-10-30

Dodany przez AgattaAgatta

Pyzy

Pyzy

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2013-10-25

Dodany przez proseccoprosecco

Metrowiec

Metrowiec

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-10-22

Dodany przez proseccoprosecco

Pyzy z mięsem mielonym

Pyzy z mięsem mielonym

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-10-11

Dodany przez proseccoprosecco

Zupa krem z dyni hokkaido

Zupa krem z dyni hokkaido

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2013-10-10

Dodany przez AgattaAgatta

Piernik żytni

Piernik żytni

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-10-07

Dodany przez proseccoprosecco

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 2godz. 50min.

Data dodania: 2013-10-03

Dodany przez arturartur

Hamburger

Hamburger

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2013-10-02

Dodany przez AgattaAgatta

Calzone

Calzone

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-09-18

Dodany przez AgattaAgatta

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2013-09-10

Dodany przez proseccoprosecco

Jajecznica

Jajecznica

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 8min.

Data dodania: 2013-09-09

Dodany przez proseccoprosecco

Sałatka z ryżem i fasolą

Sałatka z ryżem i fasolą

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2013-08-15

Dodany przez AgattaAgatta

Zapiekane tortellini

Zapiekane tortellini

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 19min.

Data dodania: 2013-08-05

Dodany przez AgattaAgatta

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne