Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Natka pietruszki

Natka pietruszki wyglądać może niczym zwyczajny składnik, który od czasu do czasu wykorzystywany jest do wzbogacenia wszelkich potraw. Mimo wszystko w tej niepozorności ukrywa się dosyć spory potencjał, który warto odkryć. Na czym może polegać niezwykłość natki pietruszki? Przyjrzyjmy się jej nieco bliżej.

Na początek wspomnieć trzeba, że pietruszka znana była już w czasach starożytnych cywilizacji. Jednakże wtedy nie zdawano sobie jeszcze sprawy ze wszystkich dobrodziejstw pietruszki, a sama roślina traktowana była jako ozdobny akcent nagrobków. Wkrótce jednak odkryto prawdziwą naturę pietruszki, a popularność jej naci wzrosła błyskawicznie.

Zacznijmy od tego, że w natce pietruszki znajdują się całkiem spore dawki witamin A, B i C. Oprócz tego zawierają się w niej olejki esencjonalne i flawonoidy. Ponadto natkę pietruszki zasilają również miedź, żelazo i chlorofil. Połączenie tych wszystkich składników czyni z zielonej naci dość poważny medykament, który warto stosować w przypadku problemów z niestrawnością. Ułatwi trawienie, pomoże pozbyć się wzdęć, a także przeciwdziałać będzie kolce. Często przynosi ulgę przy dotkliwych bólach menstruacyjnych.

Na sklepowych półkach, lub targowych straganach natkniemy się na różne gatunki i rodzaje pietruszek. Wśród nich znajdą się takie o karbowanych liściach, jak i takie o zupełnie gładkich. Najbardziej jednak istotne jest, aby liście te cechował świeży zielony kolor. Łodyga takiej pietruszki powinna być zdrowa i sztywna. Oczywiście możemy też wybrać natkę już sproszkowaną, bądź mrożoną.

Natka pietruszki odnajdzie się w każdym kulinarnym towarzystwie. Bardzo często używana jest do podniesienia smaku ulubionej zupy. Są też nieocenionym składnikiem sosów do gulaszu. Oprócz walorów smakowych i zdrowotnych , natka pietruszki posiada charakterystyczny, przyjemny aromat, który zaostrzy nieco apetyt.

Ostatnimi czasy, natka pietruszki pełni głównie rolę dekoracyjną, a zielone liście doskonale idealnie komponują się obok smakowitego obiadu.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Spagetti marinara

Spagetti marinara

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2014-09-05

Dodany przez AgattaAgatta

Ratatouille

Ratatouille

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2014-08-28

Dodany przez AgattaAgatta

Flaczki

Flaczki

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 3godz. 35min.

Data dodania: 2013-10-16

Dodany przez AgattaAgatta

Jajecznica

Jajecznica

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 8min.

Data dodania: 2013-09-09

Dodany przez proseccoprosecco

Makaron z sosem pomidorowym i kiełbasą

Makaron z sosem pomidorowym i kiełbasą

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2013-08-19

Dodany przez AgattaAgatta

Ostry sos chili

Ostry sos chili

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-08-12

Dodany przez AgattaAgatta

Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-07-16

Dodany przez AgattaAgatta

Pełnoziarniste spaghetti z boczkiem i pietruszką

Pełnoziarniste spaghetti z boczkiem i pietruszką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 22min.

Data dodania: 2013-05-23

Dodany przez AgattaAgatta

Pieczarki nadziewane parmezanem

Pieczarki nadziewane parmezanem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-05-07

Dodany przez AgattaAgatta

Tabbouleh z quinoa

Tabbouleh z quinoa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-04-28

Dodany przez AgattaAgatta

Mule w białym winie

Mule w białym winie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-04-13

Dodany przez AgattaAgatta

Białe szparagi z jajkiem

Białe szparagi z jajkiem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2013-04-07

Dodany przez AgattaAgatta

Pesto z zielonego groszku

Pesto z zielonego groszku

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-04-04

Dodany przez AgattaAgatta

Ostra zupa pomidorowa z makaronem

Ostra zupa pomidorowa z makaronem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2013-04-03

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka z marynowanych buraków

Sałatka z marynowanych buraków

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-03-19

Dodany przez AgattaAgatta

Grillowane bakłażany z boczkiem

Grillowane bakłażany z boczkiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2013-03-17

Dodany przez AgattaAgatta

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne