Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Mąka pszenna

Są składniki, które uznać można za bardziej istotne od pozostałych. W momencie, kiedy dostępne przyprawy można zamienić innymi, pojawiają się składniki, których zastąpić nie sposób. Do takich z całą pewnością należeć będzie mąka. Pszenna mąka wykorzystywana jest oczywiście do wypieku chleba, co samo w sobie jest istotnym faktem. Jednakże ma ona o wiele szersze zastosowanie. Zacznijmy od tego, że składnik ten pozwala zagęścić zupę, dzięki mące możemy również cieszyć podniebienie chrupiącymi panierkami. Ma istotne znaczenie przy smażeniu placków, naleśników lub zwyczajnego omletu.

Swoje unikatowe właściwości, mąka zawdzięcza gluteinie i gliadynie. Dzięki zmieszaniu niniejszych elementów z wodą, otrzymamy gluten, który odpowiada za rozciągliwość i pulchność ciast. Wszystkie procesy z użyciem mąki wspierane są dodatkowo przez witaminę B6 i PP.

Mąka jako składnik o wyjątkowym znaczeniu posiada wiele różnych gatunków, które dobrać możemy w zależności od przygotowywanej potrawy. Dosyć ważna jest liczba, którą znajdziemy przy nazwie wybranej paczki. Odzwierciedla ona ilość składników mineralnych, jakie zawiera dana mąka. Warto nadmienić, że liczba ta jest określana przy spalaniu 100 kg wybranego przez nas gatunku. Po spaleniu rejestruje się wagę pozostałego popiołu, co ostatecznie pomaga określić konkretny typ mąki.

Mąka tortowa typu 450 sprawdzi się doskonale jako składnik ciast biszkoptowych. Mąka poznańska typu 500 odniesie wiele sukcesów przy wyrobie pierogów, makaronów, klusek czy spodów do pizzy. Można też wykorzystać ją jako zasmażka. Jeśli zamierzamy piec smaczne, chrupiące ciasteczka, powinniśmy sięgnąć po mąkę krupczatkę. Do naleśników natomiast doskonale nadawać się będzie mąka wrocławska. Tą samą można stosować do pieczenia ciasta drożdżowego. Przy drożdżówkach dobrze jest też skorzystać z mąki luksusowej typu 550.

Ponadto na sklepowych półkach znajdziemy również mąką tortową typu 650, żytnią chlebową typu 850, oprócz tego zaś mąkę makaronową pełnoziarnistą typu 1000. Czasem można spotkać mąkę sitkową 1400, graham typu 1850, jak również razową typu 2000. Ostatnią jest mąka z pełnego przemiału typu 3000.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2014-11-27

Dodany przez AgattaAgatta

Czekokubki

Czekokubki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2014-10-07

Dodany przez AgattaAgatta

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2014-10-02

Dodany przez helashelas

Galette z imbirem i gruszkami

Galette z imbirem i gruszkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2014-09-04

Dodany przez AgattaAgatta

Babeczki budyniowe

Babeczki budyniowe

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-11-14

Dodany przez proseccoprosecco

Babka piaskowa cytrynowa

Babka piaskowa cytrynowa

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-11-06

Dodany przez proseccoprosecco

Metrowiec

Metrowiec

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-10-22

Dodany przez proseccoprosecco

Piernik żytni

Piernik żytni

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-10-07

Dodany przez proseccoprosecco

Calzone

Calzone

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-09-18

Dodany przez AgattaAgatta

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2013-09-11

Dodany przez proseccoprosecco

American cherry pie

American cherry pie

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-09-03

Dodany przez AgattaAgatta

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2013-06-19

Dodany przez AgattaAgatta

Cynamonowe ślimaczki

Cynamonowe ślimaczki

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-06-17

Dodany przez AgattaAgatta

Naleśniki z bananami

Naleśniki z bananami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-06-12

Dodany przez AgattaAgatta

Kakaowe ciasto z bananami

Kakaowe ciasto z bananami

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-06-08

Dodany przez AgattaAgatta

Kajzerki z maszyny do chleba

Kajzerki z maszyny do chleba

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-05-27

Dodany przez AgattaAgatta

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne