Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Koperek

Koperek ogrodowy występuje w kuchniach całego niemal świata. Zawsze stanowi miłe urozmaicenie codziennego menu, stając się jednym z najbardziej pożądanych dodatków do przygotowanych potraw. Przy okazji może pełnić rolę leku, polecanego w szczególności przy niemowlęcych kolkach.

Koperek należy do roślin jednorocznych, a przez człowieka został odkryty ponad 5000 lat temu. Posługiwali się nim już pierwsi Rzymianie oraz Egipcjanie. W chwili obecnej jest dość popularny w krajach Europy, Ameryki Południowej i Północnej, a także w północnych zakątkach Afryki. Posiada charakterystyczny aromat, a także unikatowy, nieco szczypiący smak. W szeroko pojętych kulinariach sporo zastosowań posiadają świeże pędy rośliny, a także nasiona, które przepełnione są różnego rodzaju olejkami, kwasami i związkami kumarynowymi. Koperek wzbogaci nasz organizm sporą dawką witaminy C i B, a oprócz tego zawiera żelazo, fosfor i wapń.

W Polsce znany jest również koperek włoski, zaliczany do roślin dwuletnich.

Nasiona kopru najlepiej zbierać, kiedy osiągną brązowy kolor. Następnie suszymy je na słońcu, po czym umieszczamy całość w papierowych torbach. Jakiś czas potem są przekładane do szczelnie zamykanych pojemników. Dobrym pomysłem jest zamrożenie koperku, co pozwoli na zakonserwowanie zarówno jego smaku, jak i aromatu.

W kuchni dobrze spisują się obie postacie koperku. Jeśli zostanie drobno posiekany, nadawać się będzie jako dodatek do ziemniaków, jajek, zup, zapiekanek albo drobiu. Równie dobrze można nim wzbogacić mleczne i warzywne napoje. Dobrym pomysłem jest połączenie jego smaku z gotowanymi warzywami czy makaronem. Stanie się niezastąpionym dodatkiem do twarożku, śmietany i ziołowego masła. Oprócz tego niejednokrotnie wchodzi w skład kiszonych ogórków, marynowanych warzyw, duszonych mięs, różnego rodzaju sałatek, ryb i owoców morza. Z powodzeniem można dodać go do oliwy z oliwek, bądź octu.

Koperek pomaga odświeżyć oddech, ponadto potrafi przynieść ulgę przy zaburzeniach pracy jelit i żołądka. Pomaga na niestrawność. Dodajmy, że napar z koperku łagodzi objawy grypy i przeziębienia.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Barszcz

Barszcz

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-09-27

Dodany przez proseccoprosecco

Chłodnik z maślanki

Chłodnik z maślanki

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-09-05

Dodany przez proseccoprosecco

Chłodnik z ogórka

Chłodnik z ogórka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-06-02

Dodany przez AgattaAgatta

Śledzie w sosie jogurtowym

Śledzie w sosie jogurtowym

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-03-08

Dodany przez AgattaAgatta

Sos tatarski

Sos tatarski

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-02-06

Dodany przez AgattaAgatta

Pstrąg w śmietanie

Pstrąg w śmietanie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-12-08

Dodany przez graszka0604graszka0604

Wędzona makrela w galarecie

Wędzona makrela w galarecie

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez eniaenia

Sałatka ryżowa z grzybami leśnymi

Sałatka ryżowa z grzybami leśnymi

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez eniaenia

Zapiekane warzywa z serem

Zapiekane warzywa z serem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 1godz. 45min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Kopytka z koperkiem

Kopytka z koperkiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 28min.

Data dodania: 2012-09-07

Dodany przez teressa444teressa444

Watróbka w gniazdkach

Watróbka w gniazdkach

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-08-23

Dodany przez halinahalina

Indyk w cieście francuskim

Indyk w cieście francuskim

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-07-06

Dodany przez kassikkassik

Parówki w mięsie z młodymi ziemniaczkami

Parówki w mięsie z młodymi ziemniaczkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2012-06-30

Dodany przez halinahalina

Warzywa z dipem jogurtowym

Warzywa z dipem jogurtowym

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-06-07

Dodany przez affaaffa

Kolorowa sałatka wiosenna z kukurydza

Kolorowa sałatka wiosenna z kukurydza

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-05-30

Dodany przez ajresajres

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-05-28

Dodany przez affaaffa

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne