Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Koncentrat pomidorowy

Pomidory są zdrowymi warzywami, które jak najbardziej warto włączyć do codziennego menu. Dziś jednak pomówimy o ich koncentracie, który w przeciwieństwie do innych przetworów, dorównuje wartościowością osobnikom w postaci surowej. Na czym polega tajemnica koncentratu pomidorowego? Zobaczmy.

Zacznijmy od tego, że koncentrat pomidorowy narodził się gdzieś w Włoszech. Na początku gospodynie z kulinarnym zacięciem, wyrabiały go własnoręcznie. Stanowił jeden z wielu zwyczajnych dodatków do codziennych potraw, jednakże w szybkim tempie jego popularność zaczęła rosnąć i się rozwijać. Wkrótce we wszystkich krajach śródziemnomorskich znane były przepisy na pomidorowy koncentrat. Przez okres kilku lat ten kulinarny składnik opanowywał coraz to nowe rejony, podbijając serca najznamienitszych szefów kuchni. W chwili obecnej koncentrat pomidorowy można znaleźć w menu dowolnego państwa na świecie, z tą uwagą, że jego gramatura, smak i aromat będą się różnić w zależności od regionu.

Dobry koncentrat pomidorowy powinien zawierać sobie przynajmniej 50% suchej, pomidorowej masy. Produkt taki musi zostać poddany pasteryzacji, która utrwali go i wydłuży datę przydatności do spożycia. Ważne jest to, że sama obróbka termiczna w dostateczny sposób zakonserwuje nasz koncentrat, dlatego obecność wszelkich środków chemicznych jest w tym przypadku zbędna.

Koncentraty pomidorowe są cenne dla organizmu ze względu na łatwo przyswajalny likopen. To przeciwutleniacz, który może zapobiec chorobie układu krwionośnego. Niektórzy przypisują mu również właściwości anty nowotworowe. Dzięki sporej dawce potasu, ten niepozorny kulinarny dodatek wzmocni pracę naszego serca i układu nerwowego, a dodatkowo poprawi funkcjonowanie mięśni.

Koncentrat pomidorowy niejednokrotnie wzbogaca przyrządzane przez nas zupy i sosy. Doskonale komponuje się z różnego rodzaju makaronami i mięsami. Często dodaje się go do gołąbków, a oprócz tego nieraz stanowi podstawę smacznej pomidorowej. Jest dobrze rozpuszczalny w tłuszczach, a ze względu na to warto stosować go razem z oliwą.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-12-02

Dodany przez AgattaAgatta

Flaczki

Flaczki

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 3godz. 35min.

Data dodania: 2013-10-16

Dodany przez AgattaAgatta

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 2godz. 50min.

Data dodania: 2013-10-03

Dodany przez arturartur

Ostry sos chili

Ostry sos chili

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-08-12

Dodany przez AgattaAgatta

Burrito z kurczakiem

Burrito z kurczakiem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-07-24

Dodany przez AgattaAgatta

Krewetki po chińsku

Krewetki po chińsku

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-04-23

Dodany przez AgattaAgatta

Ostra zupa pomidorowa z makaronem

Ostra zupa pomidorowa z makaronem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2013-04-03

Dodany przez AgattaAgatta

Ciecierzyca z chorizo

Ciecierzyca z chorizo

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2013-03-18

Dodany przez AgattaAgatta

Parmigiana

Parmigiana

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-03-10

Dodany przez AgattaAgatta

Makaron casarecce w sosie pomidorowym

Makaron casarecce w sosie pomidorowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2013-02-18

Dodany przez AgattaAgatta

Pizza serce

Pizza serce

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-02-13

Dodany przez AgattaAgatta

Tarta z roszponką

Tarta z roszponką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-11-11

Dodany przez edzia1301edzia1301

Leczo z fasolką

Leczo z fasolką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Pizza

Pizza

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Karp w galarecie

Karp w galarecie

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Kapustka wegetariańska

Kapustka wegetariańska

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-10-02

Dodany przez edzia1301edzia1301

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne