Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Jajko

Jajko

Jajko na twardo, jajko na miękko czy może jajecznica?

Kardiolodzy przyznają, że dwa, trzy jajka dziennie na pewno nie wpłyną źle na nasze zdrowie i że nie powinniśmy patrzeć na nie tylko przez pryzmat cholesterolu. Zawierają bowiem wiele substancji niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu. To przede wszystkim lecytyna niezbędna do właściwego funkcjonowania mózgu i serca. Wszyscy jednak są zgodni, że najbardziej wartościowe jajka podawane są na miękko. Jeśli zdecydujemy się jaja smażyć, nigdy nie używajmy do tego tłuszczów zwierzęcych.

Co jeszcze można przyrządzić z jajek? Najpopularniejsza jest oczywiście jajecznica z pomidorami, cebulą, grzybami, szczypiorkiem. Równie smaczne są jajka sadzone i gotowane (na twardo lub miękko). Z jajek można także zrobić pastę jajeczną, kogel – mogel, dodać je do naleśników, omletów, panierek do mięsa, sałatek, kremów i ciast. Znakomicie sprawdzają się jako składnik żurki, białego barszczu lub zupy szczawiowej. Można je nadziać grzybami lub faszerować tuńczykiem, cebulą, pietruszką, wędzoną rybą.

Jajka zawierają mnóstwo niezbędnych do życia witamin (A,D,E, K, B1, B2, B12) a także składniki mineralne (magnez, żelazo, jod, wapń, fosfor, cynk, miedź i selen) a także nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują poziom cholesterolu w organizmie oraz gwarantują jego właściwy poziom we krwi. Warto dodać, że żadne badania naukowe nie potwierdziły bezpośredniej zależności między jedzeniem jajek a poziomem cholesterolu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo, łącznie z tymi użytymi do kotletów, ciast, makaronów.

Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jaja są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego. Pamiętajmy, że jaja są kwasotwórcze i aby zachować równowagę kwasowo-zasadową należy je łączyć z zasadotwórczymi produktami: warzywami, pieczywem.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/johnloo/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2014-11-27

Dodany przez AgattaAgatta

Biscotti z czekoladą i migdałami

Biscotti z czekoladą i migdałami

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2014-11-10

Dodany przez proseccoprosecco

Czekokubki

Czekokubki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2014-10-07

Dodany przez AgattaAgatta

Galette z imbirem i gruszkami

Galette z imbirem i gruszkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2014-09-04

Dodany przez AgattaAgatta

Keks świąteczny

Keks świąteczny

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-12-09

Dodany przez proseccoprosecco

Churros

Churros

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-10-21

Dodany przez proseccoprosecco

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2013-09-11

Dodany przez proseccoprosecco

Gratin z porami

Gratin z porami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-06-27

Dodany przez AgattaAgatta

Cynamonowe ślimaczki

Cynamonowe ślimaczki

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-06-17

Dodany przez AgattaAgatta

Naleśniki z bananami

Naleśniki z bananami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-06-12

Dodany przez AgattaAgatta

Waniliowe pierogi leniwe

Waniliowe pierogi leniwe

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-05-21

Dodany przez AgattaAgatta

Owsiane placki z miodem

Owsiane placki z miodem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2013-05-15

Dodany przez AgattaAgatta

Panierowane tofu

Panierowane tofu

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2013-05-14

Dodany przez AgattaAgatta

Falafel

Falafel

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-05-12

Dodany przez AgattaAgatta

Francuskie kieszonki z pesto i kozim serem

Francuskie kieszonki z pesto i kozim serem

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-05-03

Dodany przez AgattaAgatta

Nuggetsy

Nuggetsy

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-04-21

Dodany przez AgattaAgatta

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne