Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Drożdże

Drożdże to jednokomórkowe grzyby rozmnażające się przez pączkowanie – tworząc kolonie. Z punktu widzenia technologicznego drożdże dzieli się na dwie grupy: drożdże szlachetne i drożdże dzikie. Te pierwsze są najczęściej używane do produkcji wina, ponieważ wytrzymują duże stężenie alkoholu. Drożdże dzikie to drożdże, które naturalnie występują na skórkach owoców i charakteryzują się małą odpornością na alkohol.

Systematyka drożdży szlachetnych przedstawia się w następujący sposób: drożdże piwne, drożdże winne, drożdże piekarnicze, drożdże kefirowe, drożdże kumysowe. Wyróżnia się drożdże szlachetne dolnej fermentacji oraz górnej fermentacji. Te dolnej fermentacji opadają na dno kadzi fermentacyjnej, te górnej natomiast po zakończeniu fermentacji zbierają się na powierzchni płynu. Najwięcej wartości odżywczych mają drożdże piwne czym znacznie przewyższają drożdże piekarnicze. Drożdże piwne są źródłem przyswajalnego białka, zawierają prawie cały zestaw witamin z grupy B, a także fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen, chrom.

Do przetworów mlecznych zastosowanie znajdują drożdże kefirowe lub kumysowe. To przy ich udziale powstają orzeźwiające mleczne napoje ukwaszone przy pomocy drożdży kumysowych lub kefirowych – pyszne i orzeźwiające kefiry. W kuchni natomiast zastosowanie znajdą drożdże szlachetne (piekarnicze). Z kolei w przemyśle spożywczym wykorzystuje się głównie drożdże górnej fermentacji – podlegające fermentacji w temp. powyżej 20 st. C, które są drożdżami piekarniczymi. To właśnie dzięki nim ciasto jest pulchne, pomagają przy wyrośnięciu ciasta oraz nadają mu odpowiedni kształt i aromat. To dzięki drożdżom zajadamy się przepysznymi drożdżówkami, pizzami, bagietkami, racuchami, babkami, makowcami i całym mnóstwem innych pyszności.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Strucla makowa

Strucla makowa

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 40min.

Data dodania: 2013-09-16

Dodany przez proseccoprosecco

Cynamonowe ślimaczki

Cynamonowe ślimaczki

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-06-17

Dodany przez AgattaAgatta

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-02-06

Dodany przez AgattaAgatta

Racuszki pomarańczowe

Racuszki pomarańczowe

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Pizza

Pizza

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Drożdżowo - budyniowe

Drożdżowo - budyniowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Makowiec

Makowiec

Ile porcji: 26

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Rogaliki z czarna porzeczką

Rogaliki z czarna porzeczką

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 3godz. 50min.

Data dodania: 2012-10-28

Dodany przez edzia1301edzia1301

Ciasteczka z jabłkami

Ciasteczka z jabłkami

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-07-01

Dodany przez kassikkassik

Bliny jęczmienne

Bliny jęczmienne

Ile porcji: 14

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2012-05-30

Dodany przez perlowaperlowa

Langosz (Langos)

Langosz (Langos)

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 3godz. 30min.

Data dodania: 2012-03-20

Dodany przez lonia2012lonia2012

Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-03-05

Dodany przez eniaenia

Szybki makowiec

Szybki makowiec

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-03-04

Dodany przez eniaenia

Proste pączusie

Proste pączusie

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-03-04

Dodany przez eniaenia

Chlebek z papryką

Chlebek z papryką

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2012-02-29

Dodany przez viencelaviencela

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne