Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Bułka tarta

Bułka tarta

Powszechne jest przeświadczenie, że bułka tarta powstawać musi właśnie z bułek. Tymczasem rzeczywistość mija się trochę z tym stwierdzeniem, a do produkcji wspomnianego składnika równie dobrze posłużyć mogą suchary, biszkopty czy chleb. Najtańszym rozwiązaniem jest starcie chleba, który później sprzedawany jest z niewielką domieszką bułki. Niemniej jednak wykorzystywanie w tym celu zwrotów chleba jest konsekwentnie i surowo karane.

Właściwości wybranej bułki tartej zależeć będą od wykorzystanego surowca. Tak więc jeżeli starta została bułka razem ze skórą, to otrzymamy jasną odmianę bułki tartej, która namoczona zaczyna się lepić. W momencie, kiedy do starcia przeznaczymy bułki pozbawione skórek, otrzymamy bułkę tartą białą. Za rudy kolor odpowiadać będą same skórki, pochodzące z wypieczonego chleba. Jeśli zależy nam na chrupiących panierkach, powinniśmy unikać bułki tartej z chleba żytniego, albowiem ta bardzo szybko może się przypalić. Wędkarze docenią bułkę tartą z sucharów biszkoptowym, gdyż ten gatunek idealnie nadaje się do różnego rodzaju przynęt. Obecnie w sklepach odnajdziemy bułki tarte, których smak został wzbogacony przez takie dodatki jak chili albo czosnek. Do tego zestawu należy dopisać bułki tarte bezglutenowe, a także bezglutenowe niskobiałkowe. Jeżeli chodzi o wartości odżywcze danej bułki tartej, są one adekwatne do wykorzystanego składnika bazowego.

Bułka tarta jest nieoceniona w momencie, kiedy pragniemy obdarować wybrany kawałek mięsa, chrupiącą panierką. Przydaje się też przy posypywaniu form do ciast, dzięki czemu nasz wypiek nie będzie do niej przylegał.

Dosyć istotny jest sposób, w jaki będziemy ją przechowywać. Ze względu na to, że bułka tarta dobrze wchłania i przyswaja wodę, powinniśmy zadbać dla niej o dość suche miejsce. Do tego musimy zwrócić uwagę, żeby nie trzymać jej w kuchennej szufladzie dłużej niż pół roku, później bowiem może zwyczajnie pokryć się pleśnią i skisnąć.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/elgrandee/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2014-10-02

Dodany przez helashelas

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2014-08-26

Dodany przez AgattaAgatta

Keks świąteczny

Keks świąteczny

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-12-09

Dodany przez proseccoprosecco

Babka piaskowa cytrynowa

Babka piaskowa cytrynowa

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-11-06

Dodany przez proseccoprosecco

Pyzy z mięsem mielonym

Pyzy z mięsem mielonym

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-10-11

Dodany przez proseccoprosecco

Piernik żytni

Piernik żytni

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-10-07

Dodany przez proseccoprosecco

Hamburger

Hamburger

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2013-10-02

Dodany przez AgattaAgatta

Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek

Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2013-09-23

Dodany przez AgattaAgatta

Kotlety schabowe

Kotlety schabowe

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-09-12

Dodany przez proseccoprosecco

Gratin z kalafiorem

Gratin z kalafiorem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-07-18

Dodany przez AgattaAgatta

Gratin z porami

Gratin z porami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-06-27

Dodany przez AgattaAgatta

Waniliowe pierogi leniwe

Waniliowe pierogi leniwe

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-05-21

Dodany przez AgattaAgatta

Panierowane tofu

Panierowane tofu

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2013-05-14

Dodany przez AgattaAgatta

Falafel

Falafel

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-05-12

Dodany przez AgattaAgatta

Pieczarki nadziewane parmezanem

Pieczarki nadziewane parmezanem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-05-07

Dodany przez AgattaAgatta

Nuggetsy

Nuggetsy

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-04-21

Dodany przez AgattaAgatta

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne