Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Bazylia

Bazylia

Bazylia przywędrowała do Polski w XVI w. prawdopodobnie z Włoch. Łacińska nazwa tej rośliny wywodzi się od greckiego słowa basilikos czyli król. Wierzono, iż tylko sam król powinien zbierać owe zioło, używając do tego tylko złotego sierpa. Natomiast średniowieczni Europejczycy uważali, że bazylia może być uprawiana jedynie przez ładne kobiety.

Znane są rozmaite gatunki bazylii (np. cynamonowa, cytrynowa, ciemny opal, tajlandzka purpura) pochodzące z Azji Południowej, Środkowego Wschodu, Ameryki Południowej. Zawiera olejek bazyliowy o balsamicznym zapachu i gorzkim smaku używany w przemyśle perfumeryjnym. Bazylia ma miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Lubi rosnąć w nasłonecznionym miejscu, osłoniętym od wiatru i mrozu, doskonale nadaje się do uprawy w doniczkach.

Bazylia w swoich różnych postaciach (świeża, mrożona lub suszona) jest dodawana do sosów, zwłaszcza pomidorowych bo bazylia jak żadna inna przyprawa doskonale komponuje się z tymi przyprawami. Liście bazylii są dodawane także do rozmaitych sałatek, świetnie smakują z czosnkiem. Bazylia jest także doskonałą przyprawą do zup, potraw z ryb i drobiu, kotletów wieprzowych, sałatek, twarogów, jaj, omletów, sałatki z krabów, zielonych sosów oraz masła ziołowego. Bazylia świetnie nadaje się także do potraw warzywnych z brokułami, marchewką, kapustą, cukinią, kabaczkiem, karczochami i dynią.

Daniem najbardziej chyba znanym, którego podstawą jest bazylia jest włoskie "pesto". Bazylia działa głównie na układ trawienny i nerwowy. Herbatka z bazylii łagodzi wzdęcia, skurcze żołądkowe, kolkę, niestrawności. Bazylia posiada również właściwości uspokajające, dlatego też jest stosowana w czasie pobudliwości nerwowej, zmęczenia, depresji, niepokoju czy bezsenności.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/zoyachubby/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Włoska insalata Caprese

Włoska insalata Caprese

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-06-04

Dodany przez AgattaAgatta

Chłodnik z ogórka

Chłodnik z ogórka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-06-02

Dodany przez AgattaAgatta

Pesto z makaronem

Pesto z makaronem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 12min.

Data dodania: 2013-02-05

Dodany przez AgattaAgatta

Tarta z roszponką

Tarta z roszponką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-11-11

Dodany przez edzia1301edzia1301

Pizza na mace razowej

Pizza na mace razowej

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Zapiekanka z kurczakiem i bakłażanem

Zapiekanka z kurczakiem i bakłażanem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-07-30

Dodany przez hematythematyt

Sałatka bardzo ziołowa z kapusty pekińskiej

Sałatka bardzo ziołowa z kapusty pekińskiej

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2012-07-13

Dodany przez kassikkassik

Makaron wstążki z pomidorami suszonymi

Makaron wstążki z pomidorami suszonymi

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 57min.

Data dodania: 2012-06-01

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Sałatka z kiełkami rzodkiewki i lucerny

Sałatka z kiełkami rzodkiewki i lucerny

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-05-15

Dodany przez ajresajres

Włoskie kotlety ziemniaczane

Włoskie kotlety ziemniaczane

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-05-05

Dodany przez perlowaperlowa

Ziołowe gniazda makaronowe

Ziołowe gniazda makaronowe

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-03-04

Dodany przez eniaenia

Sos pomidorowy do makaronu

Sos pomidorowy do makaronu

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2012-02-29

Dodany przez malinamalina

Spaghetti z domowym sosem

Spaghetti z domowym sosem

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-02-29

Dodany przez ewas135ewas135

Wegetariańska zapiekanka z mozzarellą

Wegetariańska zapiekanka z mozzarellą

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2012-02-29

Dodany przez malinamalina

Chrupiące spaghetti

Chrupiące spaghetti

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-02-24

Dodany przez ewas135ewas135

Naleśnik z kabaczkiem

Naleśnik z kabaczkiem

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-02-23

Dodany przez malinamalina

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne