Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Żurek

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4838

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Ten przepis na żurek pochodzi z domu mojej babci. Tradycyjnie na Wielkanoc przyrządzano tę zupę.

Do dziś pamiętam anegdotę jak do Wielkiego Piątku nie mogli rodzice zakupić nigdzie kiełbasy bo nie było. Zaczęli kombinować co tu zrobić, bo jak żur bez kiełbasy i wtedy przyszedł sąsiad, że sprawił świniaka i czy nie chcemy kupić kiełbasy. Święta Wielkanocne były uratowane!

Zdjęcia

Ten przepis na <b>żurek</b> pochodzi z domu mojej babci. Tradycyjnie na <b>Wielkanoc</b> przyrządzano tę zupę.<br/><br/>Do dziś pamiętam anegdotę jak do Wielkiego Piątku nie mogli rodzice zakupić nigdzie kiełbasy bo nie było. Zaczęli kombinować co tu zrobić, bo jak żur bez kiełbasy i wtedy przyszedł sąsiad, że sprawił świniaka i czy nie chcemy kupić kiełbasy. <b>Święta Wielkanocne</b> były uratowane!

Składniki

Akcesoria

  • garnek
  • nóż
  • deska

Jak zrobić Żurek?

Wodę wlewamy do garnka i dodajemy susz warzywny, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość gotujemy około 25 minut.

Kroimy boczek w cienką kosteczkę. Na patelni podsmażamy na oleju boczek, po czym przerzucamy boczek do gotującego się wywaru. Przez praskę przeciskamy czosnek i dodajemy do zupy.

Dodajemy zakwas. Solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę i majeranek.

Kiełbasę kroimy na kawałki 1 centymetrowe i wrzucamy do zupy.

Gotujemy jeszcze 35 minut, tak by żurek nabrał aromatu i zabielamy śmietaną.

Podajemy w białych talerzach. Pilnujemy by każdy dostał w miarę równą ilość kiełbasy
Komentarze

Do przepisu na: Żurek

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne