Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Zupa grzybowa z pęczakiem

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 45 min.
Czas gotowania: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2061

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zupę z suszonych borowików z pęczakiem serwuje moje teściowa na Wigilię, ja robię jej jesienną wersję gdy uda mi się nazbierać dużo podgrzybków lub prawdziwków i je marynuję. Grzyby przed marynowaniem obgotowuję ale nie wylewam wywaru i na nim gotuję zupę grzybową. Również do marynowania nie używam nóżek i tylko małe kapelusze więc nie mam co zrobić z nóżkami większymi kapeluszami więc dodaję je do tejże zupki.

Zdjęcia

Zupę z suszonych borowików z pęczakiem serwuje moje teściowa na Wigilię, ja robię jej jesienną wersję gdy uda mi się nazbierać dużo podgrzybków lub prawdziwków i je marynuję. Grzyby przed marynowaniem obgotowuję ale nie wylewam wywaru i na nim gotuję zupę grzybową. Również do marynowania nie używam nóżek i tylko małe kapelusze więc nie mam co zrobić z nóżkami większymi kapeluszami więc dodaję je do tejże zupki.

Zupę z suszonych borowików z pęczakiem serwuje moje teściowa na Wigilię, ja robię jej jesienną wersję gdy uda mi się nazbierać dużo podgrzybków lub prawdziwków i je marynuję. Grzyby przed marynowaniem obgotowuję ale nie wylewam wywaru i na nim gotuję zupę grzybową. Również do marynowania nie używam nóżek i tylko małe kapelusze więc nie mam co zrobić z nóżkami większymi kapeluszami więc dodaję je do tejże zupki.

Zupę z suszonych borowików z pęczakiem serwuje moje teściowa na Wigilię, ja robię jej jesienną wersję gdy uda mi się nazbierać dużo podgrzybków lub prawdziwków i je marynuję. Grzyby przed marynowaniem obgotowuję ale nie wylewam wywaru i na nim gotuję zupę grzybową. Również do marynowania nie używam nóżek i tylko małe kapelusze więc nie mam co zrobić z nóżkami większymi kapeluszami więc dodaję je do tejże zupki.

Składniki

opcjonalnie

  • grzyby świeże 1 kg
  • grzyby suszone (jeśli nie mamy świezych) 20 dkg

Jak zrobić Zupa grzybowa z pęczakiem?

Podgrzybki i prawdziwki do marynowania obgotowuję przez 10 minut w gorącej wodzie ale wody tej nie wylewam, po odsączeniu grzybów dodaję do niej włoszczyznę i przyprawy (liść laurowy, pieprz) i gotuję aż warzywa będą al dente.

Jeżeli wody jest zbyt mało mogę trochę dolać - wywar nie może być zbyt gęsty. Nóżki od grzybów, które marynuję i duże grzyby które nie nadawały się do marynowania kroję na małe kawałki i obsmażam na maśle. Po obsmażeniu dodaję do wywaru.

Na tej samej patelni obsmażam na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę i dodaję do zupy. Solę i pieprzę do smaku oraz zabielam śmietaną 18%. W oddzielnym garnku gotuję pęczak (najlepiej duże ziarna).

!Uwaga, pęczak nie może być rozgotowany. Również musi być al dente. Na talerze nakładam pęczak i zalewam zupą grzybową.
Komentarze

Do przepisu na: Zupa grzybowa z pęczakiem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne