Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i zostawiamy na kilka godzin. Następnie odsączamy, kroimy w kostkę i skrapiamy olejem. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w kostkę. Jabłko myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Por myjemy, osuszamy i kroimy w krążki. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem , mieszamy. W głębokim półmisku układamy na dnie śledzie, potem warstwowo cebulę, jabłko, jajko, por, ogórki i zalewamy sosem majonezowo-śmietanowym. Wierzch sałatki posypujemy startym żółtym serem, a na brzegach półmiska układamy resztę korniszonów. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Sałatki