Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Zapiekanka z kaszą gryczaną

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1614

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • kasza gryczana 1,5 szklanki
  • cebula 1 szt
  • twaróg 30 dag
  • wędzony boczek 20 dag
  • masło 3 łyżki
  • śmietana 18% 0,75 szklanki
  • ostra mielona papryka 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Jak zrobić Zapiekanka z kaszą gryczaną?

Kaszę opłukujemy na sicie, przekładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami gorącej wody, solimy i gotujemy na małym ogniu. Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na chrupko. Cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na połowie masła. Do twarogu dodajemy podsmażoną cebulkę, połowę śmietany, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Kaszę mieszamy ze skwarkami. Pozostałym masłem smarujemy naczynie żaroodporne a następnie na jego spodzie układamy połowę kaszy, potem wykładamy twaróg i przykrywamy resztą kaszy. Całość zalewamy resztą śmietany. Zapiekamy przez ok. 30 min w temp. 180 stopni c.
Komentarze

Do przepisu na: Zapiekanka z kaszą gryczaną

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne