Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 35 min.
Czas pieczenia: 20 min.
Czas smażenia: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1350

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • makaron świderki 50 dag
  • tuńczyk w sosie własnym 3 puszki
  • pomidory w zalewie 1 puszka
  • cebula 2 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • żółty ser 30 dag
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku

Jak zrobić Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem?

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy, przelewamy zimną wodą i ponownie dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej czosnek i cebulę. Dodajemy tuńczyka i smażymy ok. 5 min cały czas mieszając by się nie przypalił. Dodajemy pomidory z zalewą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podgrzewamy na małym ogniu ok. 10 min. Często mieszając. Do dużego garnka przekładamy makaron, dodajemy sos i wszystko razem mieszamy. Dodajemy połowę startego żółtego sera i ponownie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym startym żółtym serem i zapiekamy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni c.
Komentarze

Do przepisu na: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne