Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Wiosenna sałatka ze szparagami i groszkiem

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 20min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4632

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Wiosenna sałatka ze szparagami i groszkiem to bardzo zielona, zdrowa i smaczna sałatka.

Czosnek doskonale podkreśla smak szparagów i słodki smak groszku i fasolki edamame.

Sałatka doskonale się sprawdzi jako dodatek do kolacji, lunch a także jako składnik wielkanocnego obiadu.

Zdjęcia

<b>Wiosenna sałatka ze szparagami i groszkiem</b> to bardzo zielona, zdrowa i smaczna sałatka. <br/><br/>Czosnek doskonale podkreśla smak szparagów i słodki smak groszku i fasolki edamame. <br/><br/>Sałatka doskonale się sprawdzi jako dodatek do kolacji, lunch a także jako składnik wielkanocnego obiadu.

Składniki

  • szparagi zielone 1 pęczek
  • groszek cukrowy 150 gram
  • ogórek długi 1 szt
  • fasolka edamame (lub młody bób) 100 gram
  • oliwa 3 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta

Jak zrobić Wiosenna sałatka ze szparagami i groszkiem?

Szparagi obrać (końce odłamać) i pokroić na pół. Fasolkę edamame i groszek cukrowy umyć.

Zagotować w garnku wodę i blanszować partiami szparagi, groszek i fasolkę. Jeśli używamy bobu, to należy go ugotować do miękkości, ale aby się nie rozpadał.

Warzywa odsączyć i przełożyć do salaterki. Ogórka obrać i pokroić na ćwierćplasterki. Czosnek przecisnąć praską i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny.

Do zblanszowanych warzyw dodać ogórka, polać sosem, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i podawać.
Komentarze

Do przepisu na: Wiosenna sałatka ze szparagami i groszkiem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne