Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Waniliowe pierogi leniwe

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 25min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 4 min.
Czas smażenia: 1 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3491

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Waniliowe pierogi leniwe to pyszne, słodkie, aromatyczne danie. Przez dodatek cukru waniliowego i budyniu smakują zupełnie inaczej niż klasyczne pierogi leniwe. Polecam szczególnie dzieciom, nawet niejadki wsuwają je z apetytem :)

Zdjęcia

<b><i>Waniliowe pierogi leniwe</i></b> to pyszne, słodkie, aromatyczne danie. Przez dodatek cukru waniliowego i budyniu smakują zupełnie inaczej niż klasyczne <b>pierogi leniwe</b>. Polecam szczególnie dzieciom, nawet niejadki wsuwają je z apetytem :)

Składniki

  • ser biały półtłusty 200 gram
  • ziemniaki ugotowane 200 gram
  • maka pszenna 1/2 szklanki
  • budyń waniliowy (proszek) 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyzka
  • jajko 1 sztuka

dodatkowo

Jak zrobić Waniliowe pierogi leniwe?

Twaróg rozgniatam widelcem, na tarce ścieram ziemniaki. Mieszam twaróg z ziemniakami, dodaje jajko, make wymieszaną z budyniem i cukrem waniliowym. Zagniatam zwarte ciasto i schładzam (20 minut). Następnie formuję wałek, szerokości 2 cm i lekko spłaszczam. Kroję na pierogi o szerokości 1,5 cm.

W dużym garnku gotuje wodę, solę i na wrzątek wrzucam leniwe pierogi. Gotuje 2 minuty od wypłynięcia. Wykładam na talerz i polewam migdałową bułką tartą.

Na patelni rozpuszczam masło. Miksuję migdały na proszek. Mieszam migdały z bułką i cynamonem. Wsypuje na masło i jak się chwile podsmaży wykładam na ugotowane leniwe pierogi.
Komentarze

Do przepisu na: Waniliowe pierogi leniwe

!bobo#

!bobo

2013-10-18 22:14:23

sa wysmienite

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne