Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Tort

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3074

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Tort

Składniki

Biszkopt:

Masa:

  • mleko 1 szklanki
  • śnieżka 2 opakowania
  • lub bita śmietana
  • żelatyna 4 łyżki
  • brzoskwinie 1 puszka

Akcesoria

  • mikser

Jak zrobić Tort?

Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubić z solą na pianę. Żółtka utrzeć z białym cukrem, przesiać do nich obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać. Dodawać porcjami pianę z białek delikatnie mieszając i na końcu olej. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy i piec w temp. 180*c przez 35- 40 minut. Biszkopt odstawić do wystygnięcia, następnie przekroić na trzy blaty. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody. 1/2 dodać do rozpuszczonej galaretki. Brzoskwinie ( z puszki) odsączyć, pokroić w średnią kostkę, wymieszać z galaretką. Galaretkę wymieszaną z brzoskwiniami wyłożyć na blat biszkoptowy, przykryć drugim blatem i odstawić do zastygnięcia. Schłodzone mleko zmiksować ze śnieżką, dodać połowę żelatyny ( tą, która została). Masą śmietanową posmarować wierzch i brzegi ciasta. Dowolnie udekorować.
Komentarze

Do przepisu na: Tort

lewewelina23#

lewewelina23

2011-01-28 16:40:19

moja mała pomyłka mleka 2 szklanki

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne