Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Tiramisu

Dodany przez

Ile porcji: 20

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2549

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 3 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Tiramisu

Składniki

biszkopt

masa

  • żółtka jaj 8 sztuk
  • cukier puder 1 szklanka
  • mascarpone 50 dag
  • amaretto 40 ml
  • kremówka 400 ml
  • żelatyna 1 łyżka

dodatkowo

  • kakao 1-2 łyżki
  • syrop kawowy 200 ml

Akcesoria

  • miska
  • mikser
  • łyżka
  • blaszka do pieczenia
  • nóż
  • sitko

Jak zrobić Tiramisu?

Białka jaj ubijamy na sztywno dodając cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle mieszając, później przesiewamy mąkę. Na koniec wlewamy rozpuszczoną wcześniej i przestudzoną margarynę. Ciasto przelewamy na blaszkę do pieczenia biszkoptów na rolady i pieczemy przez 10- 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu nasączamy biszkopt syropem kawowym (kawa+cukier). Żółtka jaj (8 sztuk) ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem, mieszamy ją z mascarpone, likierem, ubitą na sztywno kremówką. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Biszkopt kroimy na cztery równe kawałki i przekładamy je masą. Masą smarujemy także boki i wierzch ciasta. Wierzch posypujemy kakao.
Komentarze

Do przepisu na: Tiramisu

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne