Przepis na Terrina z węgorzem, pomidorami i bagietką

Dodano przez:
Ile porcji:
2
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
15 m
Czas pieczenia:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1228
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Składniki

  • wędzony węgorz 20 dag
  • bagietka 0,25 szt
  • żółty ser 4 plastry
  • pomidory 4 szt
  • masło 3 łyżki
  • mrożone ciasto francuskie 2 płaty
  • olej 2 łyżki
  • bułka tarta 1 łyżeczka
  • bazylia 0,5 pęczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tymianek do smaku

Jak zrobić Terrina z węgorzem, pomidorami i bagietką?

Płaty ciasta francuskiego rozmrażamy i rozwałkowujemy. Węgorza obieramy ze skóry, wyjmujemy ości i kroimy w cienkie plastry i rozkładamy na cieście. Bagietkę kroimy w kromki, obkrawamy skórę i układamy na węgorzu. Przykrywamy plastrami żółtego sera, plastrami pomidorów i listkami bazylii. Oprószamy solą, tymiankiem i zwijamy w rulony. Smarujemy olejem, przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni c. Po wyjęciu z pieca polewamy bułką tartą zrumienioną na maśle.

Podobne przepisy

Śledzie na święta

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-12-04

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ryby

Ryba w galarecie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-19

Dodany przez: malinka

Kategoria: Ryby

Łosoś z cytryną i winem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-09-11

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ryby

Grecka ryba

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-09

Dodany przez: iwa

Kategoria: Ryby

Łosoś w galarecie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-12-23

Dodany przez: monciasz

Kategoria: Ryby

Pstrąg w śmietanie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-01-05

Dodany przez: graszka0604

Kategoria: Ryby