Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Szpinakowe pesto

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 25min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 7 min.
Czas smażenia: 3 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2323

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Szpinakowe pesto to pyszny i prosty sos do makaronu i nie tylko. Sprawdzi się tez z ryżem, kasza, a także na kanapce. Szpinak to doskonałe źródło witamin, błonnika i soli mineralnych.

Polecam także pesto z zielonego groszku, klasyczne pesto, a także bruschette oraz omlet.

Zdjęcia

<b>Szpinakowe pesto</b> to pyszny i prosty sos do makaronu i nie tylko. Sprawdzi się tez z ryżem, kasza, a także na kanapce. Szpinak to doskonałe źródło witamin, błonnika i soli mineralnych. <br/><br/>Polecam także <a href="http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,pesto-z-zielonego-groszku.php">pesto z zielonego groszku</a>, <a href="http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,pesto-z-makaronem.php">klasyczne pesto</a>, a także <a href="http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,bruschetta-z-pesto.php">bruschette</a> oraz <a href="http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,omlet-z-pesto.php">omlet</a>.

Składniki

  • makaron kokardki 400 gram
  • szpinak świeży 200 gram
  • czosnek 2 ząbki
  • migdały 1/4 szklanki
  • parmezan 50 gram
  • oliwa 3 łyżki
  • pieprz 3 szczypty
  • sól 1 łyżeczka

Jak zrobić Szpinakowe pesto?

Makaron ugotować w dużej ilości posolonej wody (szczyptę soli pozostawić do pesto). Makaron, ma byc al- dente, odcedzony. Pozostawić 1/3-1/2 wody z gotowania makaronu.

Migdały posiekać i uprażyć na patelni. Czosnek przetrzeć praską. Zmiksować liście szpinaku z czosnkiem, migdałami i połowa parmezanu. Wlać oliwę, dodać sól i pieprz. Miksować, aż powstanie jednolity sos.

Wymieszać makaron ze szpinakowym pesto, jeśli jest za suche to dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Po wierzchu posypać pozostałym parmezanem.
Komentarze

Do przepisu na: Szpinakowe pesto

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne