Uwielbiam śledzie. Lubie kupować rożne jego wariacje, próbować a potem odtwarzać ten smak w domu, często z lepszym skutkiem niż pierwowzór.
Śledzie kroimy w dużą kostkę (lub dzwonka). Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie razem i próbujemy. Do miseczki daje kawałki śledzi, ogórki, piórka cebuli, paseczki papryki i kawior i wszystko zalewam sosem. Mieszam dokładnie.
Smak sosu należy regulować dodawaniem musztardy, to ona ma być wyznacznikiem czy chcemy go bardziej delikatny czy bardziej ostry. Jeżeli sos będzie za ostry wystarczy dodać więcej majonezu. Tak przygotowanego śledzia odstawiam na noc do lodówki, by rano zajadać się nim z pysznym świeżym chlebem.
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Ryby