Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Sernik nowojorski

Dodany przez

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 80 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3531

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Sernik nowojorski to klasyczny przepis na kultowy amerykański sernik. Długie pieczenie, oraz połączenie śmietankowego serka i kwaśnej śmietany powoduje, że sernik jest delikatny, aksamitny, o cytrynowym aromacie i smaku.

Zdjęcia

<b><i>Sernik nowojorski</i></b> to klasyczny przepis na kultowy amerykański sernik. Długie pieczenie, oraz połączenie śmietankowego serka i kwaśnej śmietany powoduje, że sernik jest delikatny, aksamitny, o cytrynowym aromacie i smaku.<br/>

Składniki

spód

  • ciastka digestive 250 gram
  • masło 125 gram

masa serowa

  • ser śmietankowy 750 gram
  • jajka 3 sztuki
  • śmietana kwaśna 200 gram
  • skórka z cytryny 1 łyżka
  • cukier 1 szklanka
  • sok z cytryny 4 łyzki

Jak zrobić Sernik nowojorski?

Spód:
Masło roztopić i wystudzić, ciasteczka pokruszyć i zmiksować z masłem.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową. Wyłożyć spód tortownicy masą z ciastek, dokładnie ugnieść palcami i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:
Jajka zmiksować z cukrem, dodać ser śmietankowy, śmietanę i sok z cytryny ze skórką. Wylać masę na spód z ciastek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 70-80 minut.

Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia - najlepiej całą noc schładzać w lodówce.
Komentarze

Do przepisu na: Sernik nowojorski

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne