Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Racuchy serowe

Dodany przez

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 18min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas smażenia: 3 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2001

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Łatwe i smaczne racuchy. Wyśmienite niedzielne śniadanie, zwłaszcza, jeżeli macie w lodówce serki homogenizowane, których termin przydatności dobiega końca... ;-)
Smacznego

Zdjęcia

Łatwe i smaczne racuchy. Wyśmienite niedzielne śniadanie, zwłaszcza, jeżeli macie w lodówce serki homogenizowane, których termin przydatności dobiega końca... ;-)<br/>Smacznego

Łatwe i smaczne racuchy. Wyśmienite niedzielne śniadanie, zwłaszcza, jeżeli macie w lodówce serki homogenizowane, których termin przydatności dobiega końca... ;-)<br/>Smacznego

Łatwe i smaczne racuchy. Wyśmienite niedzielne śniadanie, zwłaszcza, jeżeli macie w lodówce serki homogenizowane, których termin przydatności dobiega końca... ;-)<br/>Smacznego

Składniki

do posypania

  • cukier puder 2-3 łyżeczek

do polania

  • ew. syrop klonowy 2 łyżki

Jak zrobić Racuchy serowe?

Do twarożku lub serka homogenizowanego (ja używam twarożek sernikowy) wbijamy żółtka jajek, wlewamy odrobinę maślanki (około 3 łyżek) i wsypujemy cukier puder. Całość miksujemy na gładką masę. Wszystkie mąki mieszamy razem (można też użyć samej pszennej) i dodajemy proszek do pieczenia. Całość ponownie miksujemy - ciasto powinno być bardzo gęste ale płynne - jeżeli jest z gęste dodajemy odrobinę maślanki. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i do białek dodajemy pozostałe ciasto mieszając delikatnie łyżką (nie miksujemy - składniki muszą się połączyć, ale piana nie powinna opaść).
Smażymy z dwóch stron, na rozgrzanej patelni z oliwą i sklarowanym masłem lub na patelni teflonowej bez tłuszczu. Ja nakładam po dwie kopiaste łyżki ciasta na jeden placek.
Jeżeli smażymy na tłuszczu przekładamy na papierowy ręcznik i po odsączeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropem klonowym. Można też skropić sokiem z cytryny i posypać zwykłym cukrem.
Komentarze

Do przepisu na: Racuchy serowe

CEZARY#

CEZARY

2011-12-12 19:43:29

Jak smakowicie wyglądaj, szkoda że mnie mam w domu twarogu to zrobiłabym je dziś. Mniam.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne